Кінофестиваль «Місто мрії» — на платформах Суспільне Рівне

Кінофестиваль «Місто мрії» — на платформах Суспільне Рівне

25 кві. 2024

Після чотирирічної вимушеної перерви через пандемію коронавірусу та початок повномасштабної військової агресії росії на території України до Рівного повертається міжнародний кінофестиваль «Місто мрії»*. Кінозахід відбудеться 5-8 червня та вперше буде об’єднаний із музичним фестивалем Рівненської обласної філармонії.

Суспільне Рівне інформаційно підтримує подію. Найяскравіші фестивальні заходи журналісти Суспільного висвітлюють в телерадіоефірах та на цифрових платформах мовника. 

Про програму та особливості проведення кінофестивалю під час повномасштабної війни, тематику та відбір стрічок, навколофестивальні події в ефірі Українського Радіо Рівного розповіли генеральний продюсер кінофесту Олександр Гладунов, директор фестивалю Віктор Булига та директорка Рівненської обласної філармонії Елеонора Стеценко.

«На Рівненщині це чи не єдиний кінофестиваль, який має міжнародний статус і приваблює учасників із різних куточків світу. Це створює унікальну можливість для культурного обміну, сприяє налагодженню міжнародних зв’язків та презентує Україну як країну, віддану цінностям мистецтва і творчості. Важливо, щоб про таку подію дізналися якнайбільше людей, адже це сприяє формуванню позитивного іміджу України та Рівненщини», — говорить редакторка Українського Радіо Рівного Ірина Данильчук.

Читайте також: Суспільне Рівне – у списку рекомендованих за результатами незалежної експертної оцінки Інституту Масової Інформації та Детектора медіа

За словами організаторів, «Місто Мрії» — це комунікаційний майданчик для кінорежисерів, менеджерів регіональних телекомпаній та літераторів для обміну досвідом і дискусії щодо можливостей створення якісного літературного та аудіовізуального контенту. Це можливість для місцевих митців знайти однодумців, покращити свої навички кінематографу, надихнутися новими ідеями та реалізувати нові кінопроєкти.

«Від фестивалю до фестивалю ми з командою робимо все більший акцент на просування українського кіно. Вважаю, що таке просування має починатися, передусім, в Україні, в різних її куточках, навіть у невеликих населених пунктах. У цьому подібним ініціативам допомагають місцеві медіа, місцеві телеканали. І телеканал Суспільне Рівне, і Українське Радіо Рівне підтримують кінофестиваль, за це ми щиро вдячні та збираємося співпрацювати й надалі. Сподіваємося, що рамки нашої співпраці у майбутньому розширяться», —  каже Олександр Гладунов, генеральний продюсер кінофестивалю «Місто Мрії», директор ГО «Рівненська обласна організація Українська асоціація маркетингу».

Завданнями П’ятого Рівненського міжнародного кінофестивалю «Місто Мрії» є:

  • представлення глядачам і кінематографістам найкращих зразків українського та закордонного кінематографу; 
  • розвиток культурних зв’язків між регіонами України та за її межами; 
  • сприяння інтеграції України у європейський та світовий культурний простір засобами кіномистецтва; 
  • допомога народу України посилювати опір агресору та зміцнювати моральний дух українців; 
  • інформування світової спільноти про катастрофічні наслідки війни в Україні, зокрема, у сфері екології; 
  • аналіз засобами кіновпливу сучасних технологій на життя людей. 

Читайте також: Традиції всієї України — у спецпроєкті Суспільного «Великодні писанки»

У програмі — конкурсні покази фільмів українського та закордонного виробництва й інші заходи. Протягом чотирьох днів рівняни та гості міста зможуть переглянути повний та короткий метр українського й закордонного виробництва. Зокрема, глядачам покажуть такі повнометражні фільми: «Щедрик» (2021, реж. Олеся Моргунець-Ісаєнко); «Памфір» (2022, реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук); «Бачення метелика» (2022, реж.
Максим Наконечний); «Як там Катя?» (2022, реж. Крістіна Тинькевич); «Уроки толерантності» (2023, реж. Аркадій Непиталюк). Деякі фільми короткого метру, як українські, так і закордонні, — стануть прем’єрою для глядачів.

За повідомленням організаторів, на відбір надійшло 100 заявок від команд з України, Німеччини, Польщі, Грузії, Словенії, США, а також — фільми, виготовлені у копродукції: Україна / Франція, Україна / Хорватія / Чехія / Швеція, Україна / Франція / Польща / Чилі / Німеччина / Люксембург, Україна / Австрія, Україна / Італія / США, Україна / Польща, Сербія / Німеччина.

Номінації:

  • повнометражні ігрові фільми;
  • короткометражні ігрові фільми;
  • короткометражні документальні фільми «Поранена Земля» — фільми на тему екологічних проблем, спричинених війнами.

Цьогоріч в журі «Міста Мрії» — акторка Римма Зюбіна, народна артистка України Наталя Сумська, телеведучий Володимир Войтенко, голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов. За можливості, до складу журі приєднається актор, заслужений артист України Дмитро Лінартович, який зараз служить в ЗСУ.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

* П’ятий Рівненський міжнародний кінофестиваль «Місто Мрії» відбувається у рамках реалізації Стратегії розвитку культури Рівного. Фестиваль фінансується Європейським Союзом у межах проєкту EU4Culture, що реалізується Goethe-Institut у партнерстві з Czech Centers, Danish Cultural Institute та Institut Français у Грузії. Організатор кінофестивалю: ГО «Рівненська обласна організація «Українська асоціація маркетингу».