Команда Суспільне Рівне показала залаштунки професії майбутнім журналістам

Команда Суспільне Рівне показала залаштунки професії майбутнім журналістам

9 жов. 2023

Воркшоп для третьокурсників кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія» провела команда Суспільне Рівне. Досвідом роботи в ефірі, підготовки новин та міжрегіонального інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» поділився зі студентами виконувач обов’язків головного редактора Орест Гринюк.

«Ми завжди охоче зустрічаємось зі студентами — майбутніми журналістами, які навчаються у Острозькій академії. Співпраця триває вже не перший рік. Розуміємо, що нашим майбутнім колегам важливо побачити і зрозуміти, як працює “жива” телевізійна редакція, діджитал і радіо. Не секрет, що чимало випускників Острозької академії вже працюють у нас, стали нашими колегами, і це є той резерв, той потенціал, який буде розвивати журналістику у майбутньому», — каже Орест Гринюк.

Читайте також: «Навчимо мультимедійній журналістиці і дамо обладнання для якісної роботи», — шеф-редактор Суспільне Рівне про пошук кореспондентів у громадах

Гості спостерігали за ефіром проєкту «Суспільне. Спротив» із приміщення, звідки йде трансляція, а пізніше — відвідали студію.

«Від побаченого у мене незабутні враження. Я завжди цікавився, як працюють у телеефірах, а вже сьогодні я мав можливість побачити це на власні очі. Цікаво було дізнатися, як виглядає студія зсередини, а також про те, яке обладнання використовується для цього. Особливо мене вразила злагоджена робота команди. Я побачив, як працюють журналісти, оператори, кореспонденти, і як створюється інформаційний проєкт. Це був дуже захопливий процес. Вдячний за можливість відвідати телестудію Суспільне Рівне і побачити, як працює цей складний механізм», — ділиться враженнями Михайло Тарчинець, студент третього курсу.

Про особливості створення контенту для соцмереж та цифрових платформ розповіли керівник діджитал-підрозділу Суспільне Рівне Іван Марчук та Ольга Татаренко, завідувачка редакції контенту.

Читайте також: Зустрічі з командою Суспільного у громадах Рівненщини: зберігайте дати

«Дуже важко уявляти щось теоретично і лише на словах вчитися майбутній професії. Тому такі візити всією групою дуже корисні! Справді! Навіть попри те, що я була вже на Суспільному, мені сподобалося, тому що почула думки щодо журналістики багатьох нових людей. При чому “чесних” думок, тому що зараз багато медіа не дотримуються стандартів і навіть толерують “джинсу”, а тут навпаки», — говорить Яна Манько, студентка третього курсу.

Про «залаштунки» радіожурналістики студенти дізнались від редакторки Українського Радіо Рівне Ірини Данильчук безпосередньо у радіостудії мовника.

«Студенти довідались про виробничий процес Українського Радіо Рівне: як забезпечується оперативність, які труднощі трапляються при підготовці матеріалів, яка частина роботи працівників радіо залишається поза ефіром. Працівники радіо радо  долучились до екскурсії-лекції на базі філії, адже для студентів це можливість побачити реальні умови роботи, розподіл обов’язків та вимоги до працівників», — розповідає Ірина Данильчук.

За словами доцента кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія» Олексія Костюченка, виїзні заняття на Суспільне Рівне відбуваються щороку  в межах дисциплін «Тележурналістика» і «Робота в студії». 

«Як на мене, дуже важливо отримувати знання і формувати професійні компетенції студентів саме в реальних умовах на студійних локаціях. На Суспільне Рівне, без сумніву, працюють досвідчені журналісти, телерадіоведучі, які завжди тримають високу планку професійних стандартів і етики. Приємно, що Суспільне завжди відкрите до співпраці і є платформою як для занять, так і для практики студентів із перспективою працевлаштування», — говорить Олексій Костюченко.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні. 

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: