Справа про відпочинок очільника НАБУ на Рівненщині: суд почався без Ситника (ВІДЕО)

13:15, 26 лип. 2019
 
Справа про відпочинок очільника НАБУ на Рівненщині: суд почався без Ситника (ВІДЕО)

Справу, фігурантом якої є керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, як ми вже повідомляли, вчора розпочали розглядати у Сарненському районному суді.

Очільника НАБУ підозрюють у тому, що він не задекларував елітний відпочинок, який йому оплачували треті особи. На підготовче засідання Артем Ситник не з’явився, натомість подав заяву про відвід судді. Таке ж клопотання подав і його адвокат. А представниця генпрокуратури з огляду на відсутність керівника НАБУ просила перенести розгляд справи. 

На фото нижче – територія мисливського угіддя "Поліське-Сарни", воно розташоване біля села Страшеве. Приблизно за кілометр від цих воріт є база, на якій відпочивав директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник. Проте, не задекларував свій відпочинок. Таку заяву 5 травня зробив генпрокурор Юрій Луценко.

За свій відпочинок, а також відпочинок ще однієї сім’ї своїх друзів, за письмовими заявами працівників цього господарства пан Ситник платити забув достатньо великі суми. Коли чиновник відпочиває, отримує будь-які послуги, за які, наприклад, 100 тисяч гривень платить хтось інший, то це називається неправоміна вигода. Він мав би це показати у декларації як подарунок, якщо це якась "скидка". Або краще заплатити самому, – коментував тоді генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Після оприлюднення цієї інформації журналісти Суспільного звернулися за коментарем до керівника мисливського угіддя "Поліське-Сарни" Олександра Юркевича.

– А скажіть, хто оплачував. Він особисто, Артем Ситник? (запитує журналістка)

– Він платив, да. Дівчата кажуть, що платив він. Я не був там, я ж кажу.

– А скільки разів він у вас був?

– Він був на Новий рік і на 8 березня.

– Тобто тільки 2 рази?

Так, – відповів телефоном Олександр Юркевич

На фото начальниця відділу з питань запобігання і протидії корупції генпрокуратури Валентина Сеник

Складено два протоколи і до суду надйшли два протоколи, два факти вчинення правопорушення, – відповіла начальниця відділу з питань запобігання і протидії корупції Генпрокуратури Валентина Сеник.

Учора справу про незадекларований відпочинок керівника НАБУ почали розглядати у Сарненському районному суді. Артем Ситник на засідання не з’явився.

Ми слухаємо справу за ст. 172 зі значком 5, частина перша. Це правопорушення, пов’язані з корупцією. Присутність особи, яка притягається до адмінвідповідальності, є обов’язковою. Тому вважаю, що не є можливим розпочати судове засідання,додала Валентина Сеник.

На фото адвокат Артема Ситника Владислав Кіча

Так, дійсно, прокурор озвучив, що обов’язкова участь правопорушника в даній категорії справ. Обов’язково він повинен бути. Але сьогодні ми так із ним погодили, бо не будемо рухатися по суті, поки не буде про відвід, – розповів адвокат Артема Ситника Владислав Кіча.

Адвокат пояснює, що йдеться про відвід судді, який розглядає цю справу, Олексія Рижого. Загалом таких клопотань подали три: окремі заяви від Владислава Кічі, Артема Ситника і одна їхня спільна.

– Даний суддя є свідком сторони обвинувачення по факту корупції в органах місцевої прокуратури. У нього статус свідка, але, можливо, зміниться. І в нас є підстави не довіряти даному судді, тому що він проходить по цій справі.

– А що це саме за справа? (запитує журналістка)

Справа тягнулася з 17-го року. Нечистий на руку прокурор вимагав хабар, його впіймали на гарячому. І коли брав цей хабар, то озвучив, що це було і для нього, і для судді. Але по кримінальному провадженні прокурор пройшов тільки один, а суддя проходить свідком,додав Владислав Кіча.

З огляду на те, що підозрюваного в залі суду немає, розглядають лише клопотання адвоката про відвід судді.

Ця інформація, яка наводиться в клопотанні, заяві про відвід, яким чином здобута? Яким чином здобуті ці докази і як довести легітимність походження цих доказів? Оскільки ми знаємо, що Артем Сергійович працює керівником НАБУ, в нього є флешка і, можливо, доступ до флешки. Чи не було, не дай Боже, звичайно, використано флешку Артема Сергійовича, як керівника НАБУ?запитала начальниця відділу з питань запобігання і протидії корупції Генпрокуратури Валентина Сеник.

Відповідаю на Ваше питання. В Єдиному реєстрі судових рішень є рішення суду стосовно визначення запобіжного заходу стосовно самого Стельмащука. Коли суд говорить, що обрати домашній арешт цілодобовий і обмежити спілкування, там йде особа 1, особа 2 і так далі. І є прізвища у відкритому доступі. І ми це побачили, що в даному рішенні чітко вказується на головуючого, – відповів Владислав Кіча.

Участь судді в процесі не породжує конфлікту інтересів в розумінні закону про запобігання корупції. Тому прошу відхилити клопотання-заяву про відвід адвоката, – прокоментувала Валентина Сеник.

Після поверення з нарадчої кімнати суддя оголошує, що клопотаня про відвід відхилено.

На фото суддя Олексій Рижий

– Кодекс законів про адмінправопорушення не передбачає процесуальних норм, які регламентують порядок розгляду справ про адмінправопорушення і не містить спеціальних норм, що передбачають для учасників розгляду судового процесу заявити про відвід судді і відповідно не передбачає порядку розгляду заяв про відвід, – сказав суддя Олексій Рижий.

Потому суддя оголосив перерву до 6-го серпня. На запитання, чи буде тоді на засіданні Артем Ситник, його адвокат відповів так.

Норма статті, яку озвучив прокурор, передбачає привід. Пан Ситник не хоче ж, щоб його приводом привели до суду. Так що він буде обов’язково, – сказав адвокат Артема Ситника Владислав Кіча.

У підсумку, погодили наступне засідання в режимі відеоконференції з Солом’янського суду Києва, в якій візьме участь Артем Ситник. Валентина Сеник прогнозує тривалий судовий розгляд у цій справі.

Це ще дуже довгий шлях доведення провини. Радше, це не провина, а просто стягнення, яке передбачене Кодексом України про адміністративні правопорушення. Порушення обмеження одержання подарунків тягне за собгою накладення штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією такого подарунка. Після доведення вини будемо говорити про відповідальність Артема Сергійовича Ситника, – повідомила начальниця відділу з питань запобігання і протидії корупції Генпрокуратури Валентина Сеник.

Читайте також:

Незадекларований відпочинок очільника НАБУ на Рівненщині: що говорять про це на самих мисливських угіддях (ВІДЕО)

Суд у Сарнах почав розгляд справи про незадекларований відпочинок керівника НАБУ