Незадекларований відпочинок очільника НАБУ на Рівненщині: що говорять про це на самих мисливських угіддях (ВІДЕО)

12:08, 29 тра. 2019
 
Незадекларований відпочинок очільника НАБУ на Рівненщині: що говорять про це на самих мисливських угіддях (ВІДЕО)

Державне бюро розслідувань готує до передачі у суд справу про незадекларований відпочинок керівника Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника на території мисливських угідь "Поліське-Сарни". Цю інформацію оприлюднило видання "Обозрєватєль", посилаючись на власні джерела у ДБР. Поки ми очікуємо відповідь на запит щодо цього провадження, журналісти Суспільного шукали свідків відпочинку. 

Територія мисливського угіддя "Поліське-Сарни", воно розташоване біля села Страшеве.

Довкола території встановлена двометрова огорожа, а також камери відеоспостереження. Приблизно за кілометр від цих воріт є база відпочинку, на якій, зі слів генпрокурора Юрія Луценка, відпочивав директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

На фото генеральний прокурор України Юрій Луценко

За свій відпочинок, а також відпочинок ще однієї сім’ї своїх друзів, за письмовими заявами працівників цього господарства, пан Ситник платити забув достатньо великі суми. Коли чиновник відпочиває, отримує будь-які послуги, за які, наприклад, 100 тисяч гривень платить хтось інший, то це називається неправоміна вигода. Він мав би це показати у декларації як подарунок, якщо це якась "скидка". Або краще заплатити самому, – прокоментував генеральний прокурор України Юрій Луценко.

На територію мисливського угіддя журналістів Суспільного не впустили. На дзвінок через домофон відповіла жінка, яка представилася адміністраторкою, проте називати своє ім’я відмовилася. Сказала наступне:

– Інформація на даний час закрита. Спілкуватися із вами я не буду.

– А чому? (запитала журналістка)

– Тому що наша інформація конфіденційна. Ця адміністраторка на час відпочинку Артема Ситника не працювала. Адміністратори, які на той час працювали, вже звільнені.

– А директор є на місці?

Немає, наші директори знаходяться у Києві, – відповіла жінка. 

Керує угіддями колишній депутат Рівненської обласної ради Олександр Юркевич. Ситуацію телефоном прокоментував так:

Я їх не поселяв, я тоді не був і я не знаю його фактично. Я не можу нічого сказати. Я аналогічно давав пояснення і Генпрокуратурі, і поліції, яка неодноразово дзвонила. Я їм сказав, що я нічого не знаю, – сказав директор ТОВ МГ "Поліське-Сарни" Олександр Юркевич.

– А скажіть, хто оплачував. Він особисто, Артем Ситник? (запитує журналістка)

– Він платив, да. Дівчата кажуть, що платив він. Я не був там, я ж кажу.

– А скільки разів він у вас був?

– Він був на Новий рік і на 8 березня.

– Журналістка: Тобто тільки 2 рази?

– Так, – сказав директор ТОВ МГ "Поліське-Сарни" Олександр Юркевич.

Зі слів Олександра Юркевича, він не знає, скільки коштував відпочинок Артема Ситника, який проживав в одному із трьох будиночків, які є на території угіддя.

Територія угідь складає понад 10 тисяч гектарів. Товариство "Поліське-Сарни" орендує його з 2013-го року. Засновниками товариства є десятеро осіб. Цієї весни на площі 150 гектарів вони почали огороджувати територію. Паркан розташований поруч будинків у селі Страшеве, в якому лише кілька господарств.

Журналісти Суспільного поспілкувались з місцевою жителькою Анною Денисюк (на фото):

– Будуть якісь проблеми для вас, от що поставили огорожу? (запитує журналістка)

– Та ні. То ж буде заповідник. Заповідник буде. Будть розводити там мухлони, оленів, кози.

На фото – заступник начальника управління лісового господарства області Віктор Романюк. Ситуацію з огорожею прокоментував так:

– Проводиться будівництво вольєру для напіввільного утримання мисливських тварин, для розведення мисливських тварин. У договорі між постійним користувачем і власником мисливських угідь прописано, що однозначно населення пропускається у створені спеціальні зони – 3. У крайньому випадку.

Отримати коментар у прес-службі НАБУ щодо відпочинку Артема Ситника журналістам Суспільного не вдалося. Ми надіслали інформаційний запит. Крім того, доки матеріал готували до ефіру, відповідь із Державного бюро розслідувань щодо відкриття провадження за статею декларування недостовірної інформації проти Артема Ситника також не було.