Навчання мультимедійної журналістики для жителів/-ок громад Рівненщини: як це було

Навчання мультимедійної журналістики для жителів/-ок громад Рівненщини: як це було

13 гру. 2023

8 грудня жителі/-ки громад Рівненщини, що взяли участь у проєкті розбудови гіперлокальної мережі кореспондентів Суспільного, завершили навчальний курс із мультимедійної журналістики. Усі вони попрацювали над окремим практичним завданням. Роботи зараз аналізує команда Суспільного і згодом обере тих, хто стане гіперлокальним кореспондентом/-ою Суспільне Рівне у своїй громаді, та розповідатиме про неї на всю країну.

Читайте також:Суспільне Рівне отримало 43 заявки на навчання мультимедійної журналістики

Учасники/-ці  поділилися враженнями про співпрацю з тренерами проєкту та командою Суспільне Рівне: 

«Долучився до проєкту Суспільного, адже і надалі планую розвивати об’єктивну журналістику саме у гіперлокальному середовищі. Під час інтенсивного навчання отримав дуже багато класних вражень, емоцій. Вдалось систематизувати вже наявні знання і дуже круто, що тренери розповідали про роботу журналіста саме на місцях зі своєї практики», — ділиться учасник навчань із Сарн Вадим Новак.

«Навчилась робити те, чого ніколи не вміла — монтувати відео. Не скажу, що я навчилась робити його дуже добре, але принаймні вже не боюсь. Участь у проєкті була пізнавальною, динамічною і дуже цікавою», — каже Вікторія Швець із Володимирця.

«Новини мають бути чесними, без оціночних суджень та нав’язаних емоційних забарвлень. Саме цього нас навчили на заняттях наші тренери із Суспільного. Навчання було легким до сприйняття та у дружній атмосфері. Новим для мене виявився сторітелінг, цікавою —  перевірка фактів, а близькою, — підготовка до репортажів», — говорить Ольга Слободенюк з Вараша.

Читайте також: Майже сотня жителів громад Рівненщини відвідала зустрічі з командою Суспільного

«Провівши 5 років у декретній відпустці, — скучила за улюбленою роботою. Захотіла оновити знання, дізнатися, що за цей час змінилося в журналістиці, зокрема, як війна вплинула на роботу медіа. У результаті, завдяки цікавому спілкуванню з тренерами, завдяки прослуханим лекціям, багато чого згадала, багато чому навчилась. Довелось попрактикуватись монтувати сюжети на телефоні, чого раніше не робила. Дякую організаторам за таку можливість», — розповідає Мар’яна Росоловська з Дубна.

«Проєкт став для мене можливістю розкрити свій потенціал. Навчання дало велику кількість вражень та інформації яка потрібна для кореспондента.Участь у проєкті, це було — круто, весело та потужно. Такими трьома словами можна описати це навчання. Дякую Суспільному за неймовірну можливість. Сподіваюсь побачитись з вами у нових випусках новин», — каже Денис Вакулко з Сарн.

«Я навчилась швидко знаходити та перевіряти інформацію, писати структуровані та змістовні матеріали. Надзвичайно корисною була робота з фото- та відеоматеріалами. Також хотіла подякувати професійним і досвідченим тренерам. Вони знали, як передати нам необхідні навички і знання. Була присутня майже на усіх лекціях, але лекцію, яку проводила Анна Цигима, я переглядала у запису два рази. Дуже сподобалась її подача інформації. Участь у проєкті була пізнавальною, цікавою та стимулюючою», — говорить Дарина Стецюк з Вараша.

«Знову відчула себе студенткою: навчання щодня та домашні завдання. Найбільше сподобалась Ангеліна Карякіна, яка пояснювала все доступно і простою мовою. Корисною та цікавою була інформація від Євгенії Моторевської. Зовсім новим було для мене знімати та монтувати відео на телефон. Участь у проєкті — цікава, цінна та пізнавальна», — говорить Наталія Муха з Дубна.

Нагадаємо, навчання тривало чотири тижні і включало теоретичні онлайн-лекції та практичні завдання. Тренерами-менторами для команд стали 

  • Ангеліна Карякіна, медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення;
  • Анна Цигима, режисерка документальних проєктів і фільмів Лабораторії Журналістики суспільного інтересу;
  • Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура;
  • Євгенія Моторевська, українська журналістка й відеопродюсерка документальних проєктів, керівниця відділу журналістських розслідувань The Kyiv Independent.

Учасники/-ці довідалися: 

  • про стандарти журналістики, пошук тем, планування контенту та принципи конвергентної журналістики; 
  • сторітелінг і як він працює; 
  • про те, чому чому важливо проводити фактчекінг, і як протидіяти дезінформації й розвивати критичне мислення; 
  • про основи знімання та монтажу в умовах війни.

Суспільне Мовлення — найбільша незалежна медіакомпанія України — розбудовує гіперлокальну мережу журналістів, які працюватимуть у своїх громадах. У жовтні команда Суспільне Рівне відвідала 6 громад — Гощанську, Костопільську, Дубенську, Сарненську, Вараську та Острозьку, щоб запросити мешканців громад на безплатне навчання мультимедійної журналістики та відшукати гіперлокальних кореспондентів.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні. 

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

*Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.