У Рівному відтермінували переведення на дистанційне навчання нещеплених від кору школярів (ВІДЕО)

18:19, 4 лют. 2019
 
У Рівному відтермінували переведення на дистанційне навчання нещеплених від кору школярів (ВІДЕО)

Переведення на дистанційну форму навчання нещеплених від кору школярів відтермінували на тиждень, розповіла  заступниця начальника управління освіти Рівного Катерина Сичик. Нагадаємо, таку форму навчання в рівненських школах мали би задіяти з 4 лютого. 

У рівненській школі-ліцей за номером 2 з минулого понеділка усім учням, які не мали другого щеплення від кору, медсестра Наталія Окерешко виписала направлення до сімейного лікаря на вакцинацію. В сезон застуд, з її слів, щеплень у шкільному медкабінеті не роблять.

 

На фото Наталія Окерешко

– Потребувало ревакцинації 257 дітей. Станом на сьогодні в нас порядка 100 дітей ще нещеплені. Тобто можна сказати, що велика кількість дітей отримала ревакцинацію. Колективний імунітет – це 95-98%. Він іде не по класу, а загалом по школі. Бо діти контактують скрізь не в класі, а в школі. До 95-98 відсотків нам ще трохи на вистачає. Але в нас ще є тиждень на доопрацювання, щоб досягнути того рівня, – каже Наталія Окерешко.

На дистанційне навчання нещеплених школярів в цьому закладі не перевели.

На фото директор Андрій Нагорний

Залишаються в нас проблемними 15 людей на заклад. Це відмовники, які написали нам офіційні заяви, що вони не будуть робити вакцинацію своїм дітям. Ми роздавали всім листи і встановили 7 днів для того, щоб приймали рішення, зустрічалися зі своїми сімейними лікарями, проходили обстеження з дітьми від сьогоднішнього дня. Тобто через тиждень почнемо індивідуальну роботу з кожним відмовником, – каже директор НВК № 2 Рівного Андрій Нагорний.

Рекомендовану управлінням освіти дистанційну форму навчання відсьогодні не задіяли в жодній рівненській школі.

За словами заступниці начальника управління освіти Рівного Катерини Сичик, освітяни побачили, що тиждень – надто мало, щоб остаточно приймати якесь управлінське рішення.

На фото заступниця очільника управління Катерина Сичик

Управління освіти не ставить самоціль для того, щоб діти, які нещеплені, були переведені на дистанційну форму навчання. Наше завдання – унеможливити захворювання дітей і, відповідно, педагогів. Зараз збираємо інформацію і будемо аналізувати, який відсоток від того, що в нас було, як змінився, наскільки зменшилася кількість дітей, які нещеплені. І відповідно далі керівники начальних закладів будуть приймати індивідуальне рішення відносно того, як діти будуть продовжувати навчатися, – говорить Катерина Сичик.

За даними заступниці начальника управління освіти, станом на 29 січня 600 рівненських школярів узагалі не були вакциновані від кору. Ще майже три тисячі мали лише одне щеплення. Як зміняться ці цифри після роз’яснювальної роботи з батьками, в управлінні освіти знатимуть 6 лютого. 

Нагадаємо, вперше цієї суботи у трьох центрах первинної медико-санітарної допомоги працювали кабінети щеплень. Як пояснив керівник управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів, завдяки цьому вакцинувалися від кору ті, хто не міг відвідати медзаклад в робочі дні. За оцінкою чиновника, експеримент пройшов непогано. Загалом щеплення зробили 189 осіб, з них – 123 дитини. Найбільше охочих звернулися до "Центрального" медзакладу. Тож цієї суботи кабінети щеплень у трьох центрах та ще трьох дитячих амбулаторіях знову працюватимуть з 8-ї до 14-ї години.