Перехід до ПЦУ: про рішення громад, нових священиків та зміну назв

17:31, 28 січ. 2019
 
Перехід до ПЦУ: про рішення громад, нових священиків та зміну назв

Станом на 28 січня ще жодна громада, яка заявила про свій перехід з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України, офіційно до Рівненської облдержадміністрації документів не подавала.

Про це UA: Рівне повідомив заступник начальника відділу релігії та національностей Рівненської ОДА Ігор Соколовський. За його словами, сьогодні до облдержадміністрації для консультацій приходили представники двох релігійних громад: сіл Жалин та Збуж Костопільського району, які згідно рішень зборів громад вирішили змінити конфесійну юрисдикцію.

На фото Ігор Соколовський

– Всі очікують прийняття парафіяльного статуту. На сьогоднішній день, як ми усі знаємо, Об`єднавчий собор, який відбувся 15 грудня 2018 року, затвердив статут Церкви вцілому. Статутів інших релігійних громад цієї Церкви, тобто єпархіальних управлінь, релігійних громад, монастирів і т.д., поки ще немає. Вони, мабуть, є як розробки, напрацювання. Ці документи мають бути прийняті на першому синоді Православної церкви України, – сказав Ігор Соколовський, заступник начальника відділу релігії та національностей Рівненської ОДА

На Рівненщині від початку року сім громад заявили про своє бажання змінити конфесійну приналежність. З них чотири громади у Костопільському районі, це села Деражне, Жалин, Мала Любаша та Збуж. Громади сіл Копиткове та Урвена Здолбунівського районів, а такожє село Іваннє на Дубенщині. На зборах у селі Заболоття Володимирецького району, які відбулися вчора, громада вирішила залишитись в юрисдикції УПЦ московського патріархату.

Про деякі моменти переходу з УПЦ (МП) в ПЦУ розповідає протоієрей Василь Рудніцький, який є речником Рівненської єпархії.

На фото Василь Рудніцький

Вони збирають збори, складають відповідний протокол зборів і проводять голосування. Тоді приходять до єпархії, пишуть відповідне прохання на ім`я керуючого єпархії. Тоді, якщо є священик, – бо є такі громади, які із священиком переходять, а є такі, що без священика, – якщо без, то нашою єпархією буде призначений священик на цю ж парафію, – коментує прес-секретар Рівненської єпархії Православної церкви України Василь Рудніцький.

А ось що говорять про перехід громад у Рівненській єпархії УПЦ (МП). На розмову із журналістами Суспільного сьогодні погодився єпископ Пимен.

На фото єпископ Пимен

– Це була ініціатива зовсім стороніх людей, які приїжджали в ті чи інші громади. Десь на основі сільських рад, десь у клубах проводилися збори. Збори проводилися, наприклад, у селі Урвенна – ані священик, ані церковна община не брали участь у цій нараді. Наскільки я знаю, там збирали якісь голоси, але їх було дуже мало. Свою приналежність має виявляти церковна громада, ті люди, які ходять до церкви. Що ж до священиків, то під час свячення він дає присягу своїй Церкві і говорить, що буде вірний до самої смерті. І коли приходять якісь тимчасові настрої, священик не має права міняти своєї приналежності, або ж він може переходити в юрисдикцію іншої Церкви, – якщо це буде визнана Церква, – він може переходити тільки із відпускною грамотою митрополита Київського – це має вирішуватись по факту справи. Священики – вони на службі Бога і людей, вони не мають права залишати своїх вірних. Вірні люди – вірні у всьому, – сказав вікарій Рівненської єпархії (УПЦ МП).

Зазначимо, що відповідно до нової редакції закону «Про свободу совісті та релігійні організації», на Рівненщині змінити назву мають 568 громад та 14 монастирів. Міністерство культури оприлюднило перелік релігійних організацій, які діють на території Рівненської області і входять до складу Української православної церкви (МП). Його сформували за результатами релігієзнавчої експертизи. Згідно з повідомленням на офіційному сайті Мінкульту, релігійні організації, які потрапили до списку, протягом трьох місяців мають внести у свій статут зміни та вказати, якому релігійному центру вони підпорядковуються. Окрім релігійних громад та монастирів, таку ж перереєстрацію мають пройти наявні у області єпархії УПЦ (МП) Рівнененська і Сарненська, два духовні училища при монастирях у Корці та Городку та чотири братства Рівненської єпархії.

У розмові з журналістами Суспільного єпископ Пимен зазначив, що це рішення оскаржуватиметься в суді, бо, на їхню думку, воно – не конституційне.

Як ми повідомляли раніше, у неділю, 27 січня про своє бажання перейти з УПЦ (МП) до ПЦУ заявили 4 села, в одному люди вирішили залишити все так, як є. Більше про це у матеріалі ТУТ.