Чотири села «за» і одне «проти»: як у неділю голосували за перехід до ПЦУ на Рівненщині (ОНОВЛЕНО)

18:35, 27 січ. 2019
 
Чотири села «за» і одне «проти»: як у неділю голосували за перехід до ПЦУ на Рівненщині (ОНОВЛЕНО)

На Рівненщині у неділю три громади вирішили перейти з УПЦ (МП) у Православну церкву України, одна громада вирішила залишити поки усе так, як є.

Так, зокрема, більшістю голосів парафіян рішення змінити юрисдикцію підтримали у селах Збуж та Мала Любаша на Костопільщині, там у Свято-Михайлівському та Свято-Покровському храмах сьогодні відбулись збори. Також перейти під патронат ПЦУ вирішили і парафіяни Свято-Хрестовоздвиженського храму села Копиткове на Здолбунівщині.

На фото храм Івана Богослова у Заболотті, фото з сайту volodymyrets.city

На фото Свято-Михайлівський храм у селі Збуж, фото з сайту Сарненської єпархії УПЦ (МП)

На фото Покровська церква, Мала Любаша, фото ua.igotoworld.com

На фото Хрестовоздвиженська церква села Копиткове, фото decerkva.org.ua

Цю інформацію Суспільному підтвердив секретар Рівненської єпархії ПЦУ протоієрей Сергій Лучанін.

На фото протоієрей Сергій Лучанін, секретар Рівненської єпархії ПЦУ 

– Відносно мирно, немає якихось сигналів про те, що там якісь заворушення, колотнеча була. Цього не було. Люди зібрались, поставили на порядок денний всього-навсього одне питання – перехід юрисдикції з однієї в іншу і проголосували, і запротоколювали. Десь мають завтра-післязавтра нам підвезти вже опрацьовані і сформовані протоколи, звернення, написані на прийняття в лоно церкви нову, – сказав отець Сергій Лучанін.

Зазначимо, що відбулись парафіяльні збори і в селі Заболоття, це населений пункт, що межує із Варашем. Там, як повідомив нам виконувач обов’язків старости села Роман Хондока, громада вирішила залишитись в юрисдикції УПЦ Московського патріархату.

На фото Роман Хондока, в.о. старости с. Заболоття, фото зі сторінки у Fb

– Такої кількості людей я навіть в храмі не бачив на Пасхальну службу. Заслухали ініціатора підписів, спливло дуже багато неправди в тих підписах, коли ходили по хатах. І потім в кінці батюшка сказав, що хто підтримує в такому стані, яка вона є сьогодні церква, будь ласка, станьте, хто за мене, станьте сюди праворуч. Хто проти і з ким треба шукати якісь також компроміси… спілкуватись, туди-сюди. Ну тобто ніхто з церви не пішов якимось там розлюченим чи ворогом, я думаю, один до другого, всі ми нормально спілкувалися. Мабуть, я не знаю, 90 % чи, можливо, й більше стали на захист місцевого священика і тої віри, яку вони вже обрали багато років тому. Але й зокрема і в моїх словах був чіткий меседж, і люди це підтримують, підтримує це священик, що нам треба спільно будувати єдину незалежну церкву і мати єдину незалежну ні від кого державу і церкву, – сказав Роман Хондака у розмові з журналістом UA: Рівне.

Ось як коментує ситуацію в Заболотті секретар Рівненської єпархії ПЦУ отець Сергій Лучанін.

– Там можна діяти по-іншому: не перехід громади, а реєстрацію нової релігійної громади, потім ставити питання про почерговість (почерговість богослужінь у храмі, – ред.) Розумієте, 2/3 – це перехід і майнові, скажімо так, положення залишаються в преференції. А якщо там половина, якщо навіть 10 чоловік, 15 в селі буде за нову церкву, вони в праві зареєструвати просто-напросто нову громаду, звертатись до органів влади про почерговість і до тієї громади, тому що люди обділені молитвою не можуть буть, – сказав протоієрей Лучанін.

За словами Сергія Лучаніна, окрім згаданих сьогодні сіл, до єпархії за юридичним роз’ясненням процесу переходу з УПЦ (МП) до ПЦУ звернулось 8 релігійних громад Рівненщини.

Також секретар єпархії ПЦУ додав, що ситуація із позиціями священиків у селах, де сьогодні проголосували «за» перехід, за його інформацією залишається до кінця не визначеною.

Зважаючи на вечірній час та неділю, журналісти UA: Рівне намагатимуться отримати коментар з проводу цих події у Рівненській та Сарненській єпархіях УПЦ (МП) уже завтра.

Також близько восьмої вечора стало відомо, що за перехід до ПЦУ проголосувало сьогодні і четверте село – Іваннє у Дубенському районі. «За» свої голоси віддало 324 парафіянина, «проти» висловились 30-ро людей. Цю інформацію підтвердило і джерело у Рівненській єпархії ПЦУ. 

На фото церква Різдва Пресвятої Богородиці в с. Іваннє, фото: rivne.travel