"З весни будемо щось робити", – Юрій Бойко про відселення мастифів з радіозаводу (ВІДЕО)

9:35, 26 січ. 2019
 

Власник тибетських мастифів Юрій Бойко у телефонній розмові із журналісткою програми "Тема дня" на UA: Рівне Сітланою Сабанюк заявив, що про відселення кількох сотень собак з території радіозаводу подумає навесні. 

– Так, плануємо, просто зараз немає можливості. З весни будемо щось робити, – відповів Юрій Бойко на питання, чи збирається він звільняти територію. Послухати розмову повністю можна на відео. 

Інформаційним приводом повернутись до цієї теми для журналістів Суспільного стало те, що поліція розшукала та оголосила про підозру жінці, яка нібито спустила собаку на спецпризначенців і тим довелось застрелити пса. Мова про подію, яка сталася 4 січня у розпліднику тибетських мастифів на території колишнього радіозаводу. Тоді туди прийшли правоохоронці та державні виконавці, аби виконати рішення суду згідно з яким утримувати собак на вказаній території, власник розплідника не має права. 

Ми спробували дізнатися, чому рішення суду не виконується і відповідні служби не можуть звільнити землю, що належить місту. 

На фото Павло Якобчук

– Працівниця Бойка вийшла з цією собакою, зайшовши за кут клітки, звідти вибігла та собака. На мою думку, це свідомо спустили собаку, бо пан Бойко під час вчинення наших дій в попередні рази, коли ми намагались виконати рішення суду, він,не маючи бажання виконувати рішення суду, кожного разу зазначав, що застрельте мою собаку чи щось зробіть з моїм майном, я вас затягаю по судах. На мою думку, це могла навіть бути свідома провокація, – каже Павло Якобчук, керівник міського відділу Державної виконавчої служби. 

За словами начальника відділу комунікації поліції області Антона Крука, спецпризначинець у той день здійснив спочатку попереджувальний постріл, і тільки потім вистрелив у тварину. Пес загинув. Жінка, яка спустила мастифа, втекла із місця події. Днями 41-річну працівницю розплідника розшукали та оголосили їй про підозру за фактом погрози насильством щодо правоохоронців.

На фото Антон Крук

За клопотанням слідства суддя обрав міру запобіжного заходу – домашній арешт із 22 до 6 ранку. Сама жінка вини не визнає, триває відповідна робота, доказова база буде надана в суді. Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі до 3 років, – сказав речник поліції. 

На фото Юрій Бойко, скрін з сюжету за 2017-й рік

– Ніхто не цькував, собаку вивели на прогулянку і вона вирвалася. На кого ж цькувати, на 5 озброєних людей спускати собаку, чи що? Ми будемо подавати заяву про перевищення службових повноважень, – сказав у телефонній розмові власник мастифів Юрій Бойко. 

У липні 2018 року в розпліднику на території радіозаводу було 380 собак. Скільки зараз – нам дізнатися не вдалося. Договір оренди на цю земельну ділянку закінчився у листопаді 2014-го. Також є рішення суду від 2016 року, яке зобов’язує власника мастифів Юрія Бойка знести вольєри та звільнити ділянку, яка належить місту. До того ж, як зазначив міський голова Рівного Володимир Хомко, кілька років жителі прилеглих будинків, працівники і студенти МЕГУ скаржаться на гавкіт собак.

На фото Володимир Хомко

– Бойко сміється всім в очі, не виконує рішення суду і у нас юридичний ступор. Ніхто не знає, що з цим всім робити, бо, відповідно до чинного законодавства, тих собак треба забрати, а відповідно до закону про гуманне поводження з тваринами, їх не можна викинути на вулицю, їм треба створити належні умови, гарно годувати, доглядати і забезпечити медичне обслуговування. Уявіть собі – 400 собак, де виконавча служба їх зараз подіне? Через такий юридичний казус я дуже песимістично дивлюся на реалізацію рішення суду, – прокоментував для UA: Рівне цю тему мер Володимир Хомко. 

– Юридично тут зрозуміло – що і як треба зробити, є питання фактичного виконання, тобто фізичного. В Україні немає жодного питомника, який зміг би прийняти таку кількість собак. Бойко нічого не пропонує, нічого не хоче робити і шукати вихід з цієї ситуації він не намірений. Я особисто запропонував йому варіант: за межами міста є дослідне господарство "Тучинське", де стоїть порожня велика територія, – додав керівник міського відділу ДВС Павло Якобчук. 

Читайте також: Жінку, яка спустила мастифа на поліцейських у Рівному, взяли під домашній арешт

Відеосюжет про це можна переглянути нижче.