Політв`язень з Рівного Микола Карпюк повернувся в Україну (ВІДЕО)

18:28, 7 вер. 2019
 
Політв`язень з Рівного Микола Карпюк повернувся в Україну (ВІДЕО)

Близько 13:30 в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак із полоненими українцями. Всього у списку було – 35 українців, серед них і рівнянин Микола Карпюк. Це був обмін полоненими між Україною та РФ. Він відбувався за формулою "35 на 35", про це Суспільному повідомила речниця офісу президента Юлія Мендель. В аеропорту звільнених українців зустрів президент Володимир Зеленський. Рівнянина Миколу Карпяка зустрічали дружина Олена та син Тарас.

На фото президент України Володимир Зеленський
 
– У нас відбулася телефонна розмова з президентом Росії Володимиром Путіним. Ми домовилися про перший етап розблокування нашого діалогу, припинення війни, повернення наших військовополонених, наших моряків, наших територій. ми домовилися створити робочі групи. Впродовж місяця ми повинні говорити дуже предметно, потужно, без брехні, сказав президент України Володимир Зеленський.
 
 
На фото звільнений політв`язень Микола Карпюк
 
– Мені дали заяву, в якій вказане звернення президента Росії на те, щоб він мене помилував. Я розумію так: це – обмін. Я просто хочу зараз вникнути в ситуацію, що зараз в Україні відбувається. Мені потрібно догнати, я від вас відстав дуже сильно. Мені потрібно зрозуміти всі ті процеси, які відбулись, – сказав звільнений політв`язень Микола Карпюк.
 
Нагадаємо, під час революції Гідності рівнянин Микола Карпюк був одним з лідерів "Правого сектора". У березні 2014-го його затримали при в’їзді до Росії. Карпюка звинуватили в організації озброєної групи, яка нібито брала участь у чеченській війні. У травні 2016-го він був засуджений до 22,5 років ув’язнення. Російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Миколу Карпюка разом зі Станіславом Клихом політв’язнями. У Рівному Миколі Карпюку присвоїли відзнаку "За заслуги перед містом" I ступеня. Наступного року політв’язень стане почесним громадянином міста.