Суд ухвалив рішення стосовно 59-річного жителя села Смига, на повір’ї якого загинули діти (ВІДЕО)

15:47, 16 лип. 2019
 
Суд ухвалив рішення стосовно 59-річного жителя села Смига, на повір’ї якого загинули діти (ВІДЕО)

59-річного Миколу Середюка із селища Смига Дубенського району арештували на 60 діб без права на заставу. Таке рішення ухвалив сьогодні Рівненський міський суд. Його обвинувачують в умисному вбивстві дітей та незаконному поводженні з вибухівкою. У дворі Середюка загинули двоє онуків його дружини.

Це подвір’я родини Середюків, до яких у суботу 11-річна дівчинка та 13-річний хлопчик прийшли у гості до бабусі. Господарів не було удома. У літній кухні вони відкрили сейф та знайшли у ньому коробку, в якій був вбудований саморобний вибуховий пристрій. Від вибуху діти загинули на місці.

На фото дядько загиблих Роман

Вибіг надвір і побачив. Дівчинка ще дихала, але недовго. Викликав швидку. Вже було пізно. Сказали, що нічого не буде, – розповідає дядько загиблих Роман.

У господарстві чоловіка, за версією слідства, було розміщено чотири виготовлені власноруч вибухові пристрої на основі мінометних мін часів Другої світової війни. Саме на них наштовхнулись діти. Вже у суді Микола Середюк пояснює, це була пастка для злодіїв, які тричі грабували домогосподарство.

На фото підозрюваний Микола Середюк 

– В мене не було вибору. Я захистив своє майно, своїм методом. Я виготовив чотири пристрої. Я не думав, що воно таке сильне. Я проводив експеримент, вони трішки бухнуло, кришку вирвало і все. Як так вийшло, що воно так сильно бахнуло – я не розумію, – каже підозрюваний Микола Середюк.

Згодом у господарстві Миколи Середюка піротехніки знайшли більше тисячі боєприпасів часів Другої світової війни. У суді чоловік розповідає, снаряди збирав на місцевому полігоні.

Там було два снаряди та три гранати. Вони не могли самі здетонувати не могли. Хіба вогонь покласти, або чимось підірвати. Все збирав на полігоні, додому бойового нічого не ніс, – додає Микола Середюк.

Прокурор Максим Журавський на судовому засіданні інкримінує Миколі Середюку три статті: умисне вбивство двох осіб, зокрема малолітніх дітей, незаконне поводження з вибуховими речовинами та незаконне виготовлення вибухових речовин.

На фото прокурор Максим Журавський

Просимо до Середюка застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою сроком на 60 діб. Вважаємо, що є ризик переховування від розслідування та суду аби уникнути покарання. Можливість незаконного впливу на свідків у кримінальному провадженні. Потерпілі та свідки – є його односельці та зйомі, які проживають з ним в смт. Смига, – каже прокурор Максим Журавський.

На фото слідча Марина Никифорук

Він міг усвідомлювати, що людина, яка відкриє боєприпаси може настати смерть. Тому ми вважаємо, що у даному випадку є умисел. Звичайно, це не діти. Він не міг усвідомлювати, що туди діти зайдуть. Але факт залишається фактом. Він дані пастки залишив, він дані вибухові пристрої змайстрував самостійно. Ми вважаємо, що умисел є, – повідомляє слідча Марина Никифорук

Нижче – діалог, що відбувається у залі суду:

Суд вам пропонує висловити свою думку, якщо ви маєте бажаєте, щодо клопотання про обрання вам міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, – пропонує суддя.
– Хіба в мене в такому положенні важкому може бути вибір ще? (запитує підозрюваний)
Зрозуміло. 
– Прокурор говорить, що я в майбутньому і далі буду. То далі в мене вік не дозволить. А після такого страшного випадку, я вже ніколи тими вибухівками займатися не буду.

На фото адвокат Ігор Гай

– З позиції свого підзахисного я зрозумів, що він не заперечує проти задоволення клопотання про обрання запобіжного заходу. Тому діючи в його інтересах – я теж заперечувати не буду, – каже  адвокат Ігор Гай.

На фото суддя Кристина Ореховська

Тримання під вартою строком на 60 діб. Визначити місце тримання під вартою – слідчий ізолятор в Рівнеській області. Строк рахувати з моменту затримування підозрюваного, а саме – 13 липня, – зачитує рішення суддя Кристина Ореховська.

Нагадаємо, як повідомив речник Нацполіції області Антон Крук, Микола Середюк з 2002-го року по 2014-й роки 4 рази притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне поводження з боєприпасами. В трьох випадках йому давали умовний термін, а один раз він потрапив під амністію. 

Чиитайте також:

На Рівненщині внаслідок вибуху загинуло двоє малолітніх дітей (ВІДЕО)

Ще купу вибухових предметів виявили в чоловіка, у оселі якого підірвалися двоє онуків (ФОТО,ВІДЕО)