Дослідили повітря через пожежу на сміттєзвалищі: чим сьогодні дихали рівняни та чи є це небезпечно

21:12, 25 чер. 2019
 
Дослідили повітря через пожежу на сміттєзвалищі: чим сьогодні дихали рівняни та чи є це небезпечно

У зв’язку із пожежею на міському сміттєзвалищі сьогодні спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру провели моніторинг стану атмосферного повітря міста Рівного та сіл Великий Житин і Бармаки. Звіт про це оприлюднили на сторінці установи.

"Забруднюючі речовини, що визначались: сірчистий ангідрид, діоксид азоту, аміак , фенол, формальдегід, сажа, сірководень та оксид вуглецю.

Перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій (ГДК с.д.) шкідливих речовин мало місце в районі льонокомбінату (вул. Фабрична), а саме: формальдегіду – в 3,3 раза, фенолу – 1,9 раза, сірчистого ангідриду – в 1,3 раза. В інших районах міста та прилеглих до полігону твердих побутових відходів сіл перевищень ГДКс.д. не фіксувалось.

Варто зазначити, що негативний вплив на людину при перевищенні середньодобових гранично допустимих концентрацій стається лише при тривалому впливі шкідливих домішок на організм (декілька місяців).

В умовах надзвичайних ситуацій, таких як пожежа, оцінка рівня безпеки для здоров’я населення (загроза гострих отруєнь, рефлекторних реакцій) проводиться за максимально разовими гранично допустимими концентраціями (ГДК м.р.), які в усіх точках, де проводились вимірювання, не перевищували гігієнічних нормативів",йдеться у повідомленні.

 

Зазначимо, що через пожежу на сміттєполігоні, що розпочалась вночі, неприємний запах, змішаний з горілим, відчували жителі у різних частинах міста.