"Ситуація" із церквою у Рівному: відеокоментарі учасників зборів Всіхсвятської парафії (ФОТО, ВІДЕО)

15:24, 22 чер. 2019
 

У Всіхсвятській парафії, що на вулиці Шухевича у Рівному, змінили настоятеля та замінили замки у храмі. Це сталось після того, як настоятель Віталій Друзюк взяв учора участь у так званому "Соборі" в Києві, скликаному патріархом Філаретом.

Про це повідомив сам Віталій Друзюк та секретар Рівненської єпархії ПЦУ Сергій Лучанін. Учасники "Собору", зазначимо, постановили відродити Київський патріархат, який буде існувати окремо від автокефальної Православної церкви України.

На фото настоятель Всіхсвятської парафії Ростислав Павелко показує Указ Архієрея Рівненського та Острозького Православної церкви України Іларіона, яким він призначений настоятелем храму Всіхсвятської парафії, що на вулиці Шухевича у Рівному. Розповідає наступне:

Сказали, що ви тут будете тимчасово виконувати обов’язки настоятеля і сказали провести збори про перехід парафії від КП до ПЦУ. КП припинив своє існування 15 грудня напередодні об’єднавчого Собору. Ми ці збори провели і зареєстрували.

За словами Ростислава Павелка, на зборах було 12-ро парафіян, 10 проголосували за, двоє утрималися. Згідно з документами такої кількості достатньо, щоб перейти до ПЦУ. Віталій Друзюк (на фото) розповідає, що заснував цю парафію і є настоятелем церкви 19 років.

 – Поїхав до Києва, щоб підтримати патріарха Філарета, якого, я вважаю, несправедливо виставили на позорище перед усім світом. Правда за патріархом Філаретом, що церкву митрополит Епіфаній ділить. Коли я був у Києві, підступом владика Іларіон, керуючий парафіями ПЦУ в Рівненській єпархії, священики нашого благочиння, канцлер, зайшли сюди і привели сюди чужих людей. Зробили незаконні збори про те, що переходимо в ПЦУ, – додає настоятель Всіхсвятської парафії КП Віталій Друзюк.

Віталій Друзюк викликав поліцію і написав заяву про рейдерське захоплення храму адміністрацією Рівненської єпархії ПЦУ. Секретар Рівненської єпархії ПЦУ каже, що отець Віталій звільнений від 19 червня. Після зборів подали документи до Рівненської облдержадміністрації і оформили статут новоствореної громади ПЦУ.

На фото секретар Рівненської єпархії ПЦУ Сергій Лучанін

 – Ключі є і в їхньої і в нашої сторони. Рейдерського не було. Ми прийшли, коли церква була відкрита. Отець Віталій служить вже  майже 25 років у церкві. І в нього є позитив і негатив. Негативів було більше. І владика ці негативи з особової справи витягнув і сказав готуйте указ на звільнення від обов’язків настоятеля. Можливо це усугубила та поїздка до Києва, – коментує секретар Рівненської єпархії ПЦУ Сергій Лучанін.

На фото вірянин ПЦУ Микола Бордюк

Ми позицію єдину відстоюємо. Православної Єдиної Церкви України. І ми хочемо, щоб ця церква існувала. Коли вчора був проведений цей собор, організований почесним патріархом  Філаретом і говорилося, що Томос виданий незаконно, то в нас викликало обурення. А отець Віталій був присутній там, – каже вірянин ПЦУ Микола Бордюк.

 

На фото вірянка Людмила Трачук

 – Я зібралася підтримати, взагалі не очікувала такого. Отець Віталій із самого початку тут правив. І тут я сьогодні дізнаюся, що він звільнений. Чому так жорстоко. Не можу зрозуміти. Якесь попередження має бути чи громада повинна дізнатися, – розповідає вірянка Людмила Трачук.

Віталій Друзюк повідомив, що буде оскаржувати дії Рівненської єпархії ПЦУ в  суді. 

P.S.: У Рівненській єпархії ПЦУ повідомили, що сьогодні архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відслужив у Всіхсвятській парафії водосвятний молебень та передав для громади копію Томосу. У повідомленні йдеться, що громада висловила підтримку митрополиту Епіфанію.

У свою чергу отець Віталій Друзюк виклав у своєму фейсбуці фотокопію указа патріарха Філарета, де зазначено, що він залишається настоятелем та отримує повноваження на керівництво парафій УПЦ КП на Рівненщині.

(фото у коментарях під дописом)