У Всіхсвятській парафії змінили настоятеля після його візиту на "Собор" Філарета, у храмі замінили замки: позиції сторін (ФОТО)

19:00, 21 чер. 2019
 
У Всіхсвятській парафії змінили настоятеля після його візиту на

У Всіхсвятській парафії, що на вулиці Шухевича у РІвному, змінили настоятеля та замінили замки у храмі. Це сталось після того, як настоятель Віталій Друзюк взяв учора участь у так званому "Соборі" в Києві, скликаному патріархом Філаретом. Його учасники, зазначимо, постановили відродити Київський патріархат, який буде існувати окремо від автокефальної Православної церкви України. 

Як пояснив Суспільному сьогодні біля храму отець Віталій Друзюк, він поїхав на "Собор", бо "відчував, що має підтримати патріарха Філарета". Після цього, каже, виявив, що у церкві замінені замки.


На фото Віталій Друзюк

Він розповів, що написав заяву до поліції про, на його думку, рейдерське захоплення та вважає це справою керівництва Рівненської єпархії ПЦУ.

 

Натомість у єпархії на офіційному сайті оприлюднили таку заяву: 

"20 червня відбулися збори Всіхсвятської парафії міста Рівне, під час яких було прийнято рішення про зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях Українській Православній Церкві (Православній Церкві України) шляхом внесення відповідних змін до Статуту і затвердження Статуту релігійної громади у новій редакції.

Указом керуючого Рівненської єпархії Православної Церкви України, архієпископом Рівненським і Острозьким Іларіоном, призначено настоятеля парафії - протоієрея Ростислава Павелко",йдеться у повідомленні.

Скрін з сайту єпархії

 

Сьогодні на збори біля церкви по шостій вечора прийшло орієнтовно до півсотні людей, інформує журналіст Суспільного. 

На фото не усі присутні, згодом люди підходили ще

 

Частина із них кажуть, що на боці попереднього настоятеля, інші – що за нового. Усі присутні поводяться мирно та говорять, що виступають за українську церкву. На місце приїхав також секретар Рівненської єпархії ПЦУ, протоієрей Сергій Лучанін. 

 

Секретар єпархії ПЦУ Сергій Лучанін спілкується із парафіянами 

Ми запитали секретаря єпархії, чи пов’язана зміна настоятеля із його поїздкою на "Собор" до Філарета. Він пояснив, що рішення було прийняте ще до цього, адже у єпархії проаналізували його особову справу, у якій знайшли негативні моменти. Однак священик додав, що участь отця Віталія у "Соборі", можливо, тільки все "усугубила", проте наголосив, що саме ця поїздка не була вирішальним фактором у прийнятті рішення. Ми запитали, про які негативні моменти йде мова. Конкретної відповіді секретар єпархії не дав. 


Також до храму приїхала поліція. 

З правоохоронцями спілкується Сергій Лучанін. Біля нього у білій сорочці новий настоятель – отець Ростислав


Пояснення дає отець Віталій Друзюк

Відеокоментарі учасників зборів – у відео. 


Варто додати, що у ПЦУ не схвалили зібраний патріархом Філаретом "Собор". Пропонуємо уривок із заяви пресслужби Київської митрополії ПЦУ.

" У зв’язку з вище зазначеним інформуємо, що скликання та проведення одним єпархіальним архієреєм зборів з метою виокремити з Православної Церкви України якусь нову структуру, привласнивши їй назву Патріархату та затвердивши своє керівництво в ній, є грубим порушенням 34 Апостольського правила. Ми закликаємо Почесного Патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, усвідомити всі згубні наслідки такого вчинку та припинити підрив єдності Церкви і єдності українського народу.
Також спеціально для кліриків, яких спокушають до участі в таких заходах можливістю отримати архієрейську хіротонію у «відновленому Київському Патріархаті», з благословення Блаженнійшого Митрополита Епіфанія зазначаємо, що свідома участь таких кліриків у антиканонічних діях є підставою для категоричної відмови у задоволенні їхніх можливих у майбутньому прохань бути прийнятими до складу єпископату Православної Церкви України.

Інформуємо, що на найближчому засіданні Священного Синоду ПЦУ, яке скликається Предстоятелем 24 червня 2019 р., будуть ухвалені рішення, пов’язані з подіями, що відбулися". Повний текст заяви можна переглянути ТУТ