Найвищий показник в Україні: на Рівненщині за тиждень шпиталізували десятки людей, хворих на кір

12:49, 27 тра. 2019
 
Найвищий показник в Україні: на Рівненщині за тиждень шпиталізували десятки людей, хворих на кір

За минулий тиждень на кір захворіло 70 мешканців Рівненської області, серед них 45 дітей. Інформація про це з’явилась на сторінці Рівненського обласного лабораторного центру.

Як пояснив завідувач епідвідділу цієї установи Віктор Мороз, медики госпіталізували 31 хворого, з них 14 дітей. Впродовж тижня найбільше хворих зареєстровано у м. Рівне (18 хворих) та у Березнівському (11) і Рівненському (11) районах.

– Незважаючи на епідемію кору, в області залишається 8337 дітей, які не щеплені проти кору. Серед не щеплених 5501 не отримали вакцинацію, а 2836 дітей – ревакцинацію проти кору. – Серед всіх, хто захворів за цей рік, 60% не мали щеплення, 40% були щепленими. Разом з тим ви знаєте, що можуть бути випадки, що щеплення може бути записано, а насправді він не щеплений. У нас з початку року було 11 випадків, де в реанімації у важкому стані люди лежали, за минулий тиждень не було (складних випадків, - ред.),сказав Віктор Мороз.

За інформацією спеціаліста, підсумки 4 місяців цього року свідчать, що захворюваність на кір у Рівненській області є найвищою в Україні. Показник 283,03 випадків на 100 тисяч насалення майже втричі вищий за середньодержавний показник (по державі 101,56 випадків на 100 тисяч населення).

– У нас спалах кору почався пізніше, ніж, скажімо, на Львівщині, Івано-Франківщині чи Одещині, там у 2017-му році були великі спалахи. А в нас у 2017-му році було тільки 2 випадка. А почалось у нас все десь у 2018-му з 3-4-го місяців, тобто Рівненщина пізніше підключилась. Зараз у інших іде на спад, а в нас ситуація інша,сказав Віктор Мороз.

Нагадаємо, у січні на Рівненщині від ускладнення кору помер 49-річний чоловік, який не був щеплений від цього захворювання. А у березні померла 9-річна дівчинка з Березнівського району. Вона мала довідку про щеплення, але дослідження показали, що імунітету у неї не було.

Довідково: кір характеризується вираженою автоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі. Це одне з найбільш заразних вірусних захворювань, його індекс контагіозності наближався до 100 % у довакцинальний період, найбільш сприятливими до кору були діти, тому відносили хворобу до так званих дитячих інфекційних хвороб.

Фото до матеріалу з архіву