У поліції заявили про службову перевірку щодо дій працівників, які складали протоколи на рівнян за міні-акцію

13:58, 26 тра. 2019
 
У поліції заявили про службову перевірку щодо дій працівників, які складали протоколи на рівнян за міні-акцію

Начальник поліції Рівненської області Валерій Самчук ініціював комплексну службову перевірку щодо складання адмінматеріалів працівниками поліції Рівненського відділу відносно учасників мирної акції 25 травня, участь в якій взяла і неповнолітня. Інформація про це з’явилась на сайті поліції області, повідомив про неї речник ГУ НП Антон Крук.

"Вчора, близько 12 години під час несення служби поліцейським Рівненського відділу поліції на Майдані Незалежності обласного центру було виявлено двох молодих людей із плакатами політичного спрямування. Для встановлення їхніх осіб, дівчині та хлопцеві було запропоновано пройти до відділу поліції, на що обоє погодилися. При цьому жодним чином їхня свобода та пересування не обмежувались. Перевірку складених адмінпротоколів, а також Книгу доставлених і запрошених до відділу поліції здійснювала Рівненська місцева прокуратура, яка порушень з боку поліцейських не виявила",йдеться в повідомленні.



Нагадаємо, учора 16-річна учасниця пікету Дар’я журналістам Суспільного казала, що в окремих моментах працівниця поліції поводила себе нетактовно. Більше про це у матеріалі за посиланням, тут наведено також і роз’яснення адвокатів.

Тим часом на сайті поліції наводяиь також коментар начальника ГУ НП в області Валерія Самчука:
"Поліцейські Рівненського відділу поліції діяли в рамках покладених на них законодавством обов’язків. Поліція області поважає думку громадськості та вважає, що для недопущення конфліктних ситуацій із мешканцями міста, які мають іншу громадянську позицію, доцільніше було б обмежитись профілактичною бесідою у дотриманні вимог законодавства при проведенні подібних акцій. Остаточна правова оцінка вказаному факту та діям поліцейських буде надана за результатами комплексної службової перевірки".

Насамкінець у повідомленні на поліцейському ресурсі зазначено таке:
"З метою недопущення подібних інцидентів особовому складу поліції області буде доведено та наголошено на необхідності застосування перш за все методів комунікації з громадянами під час вчинення ними дрібних правопорушень".

Нагадаємо також, що сьогодні у своєму фейсбуці Перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко написала, що планує подати в Нацполіцію запит щодо інциденту у Рівному.

________ 
27 травня
 
Давати оцінку правомірності складання адмінпротоколів не компетенція прокуратури, а виключно суду. Так прокоментували згаданий випадок у Рівненський місцевій прокуратурі. Як розповів її керівник Максим Горковенко, про інцидент вони дізналися з публікацій в інтернеті. Реагуючи на них, працівники прокуратури прибули у міський відділ поліції, але Дар’ї Коцюруби та Романа Філюка там вже не було.
 
– Перевірку з приводу законності складання адміністративних протоколів за статтею 185 Кодексу України про адмінправопорушення щодо цих осіб місцева прокуратура не проводила, оскільки вказане питання знаходиться поза межами компетенції органів прокуратури, визначених Законом України "Про прокуратуру". Законність складання вказаних протоколів оцінюється виключно судом. ГУНП в області призначено службову перевірку, тому з урахуванням матеріалів вказаної перевірки прокуратурою у подальшому буде дана оцінка діям працівників поліції, – сказав керівник Рівненської місцевої прокуратури Максим Горковенко.