Перший віце-спікер Ради готує запит в Нацполіцію з приводу вчорашнього затримання за пікет у Рівному

11:22, 26 тра. 2019
 
Перший віце-спікер Ради готує запит в Нацполіцію з приводу вчорашнього затримання за пікет у Рівному

Ірина Геращенко хоче отримати від Нацполіції пояснення, що та чому відбулось у Рівному 25 травня. Мова про затримання двох людей, серед яких і неповнолітня дівчина – вони тримали на майдані Незалежності плакати за імпічмент президента.

Ось що написала Ірина Геращенко у своєму фейсбуці:

«В моій суботній срічці фб висвітилося дві новини . В Москві затримали і затягли в міліціі Вікторію Івлеву ,за одиночний пікет з вимогою звільнити військовополонених українських моряків. В Рівному затримали і затягли в міліцію двох неповнолітніх за одиночний пікет з плакатом про « імпічмент». Нагадаю, 5 попередніх років Банкову, ВР, КМ, обладміністрації чи не щодня пікетували , оголошували голодування , розбивали намети, встановлювали унітази, розвішували труси, закидували іграшковими свинями , й це іноді бували досить агресивні, а не тихі акції. По - різному поводилися мітингарі, це буда демократія. Всіх ціх мітингарів проти « бариг» не чіпали. За одиночний пікет і плакат затримували тільки рух « Відсіч» , з плакатом проти тодішнього кандидата в президенти , який тепер новообраний.
Висловлюю обурення затриманням 2 неповнолітніх в Рівному. Готую запит в Нацполіцію. Негоже МВС грати в політику».



Відреагував на пост Геращенко голова ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін. Ось що він написав у себе на сторінці:

«Перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко готує запит до Нацполіції щодо затримання в Рівному двох молодих людей, які вийшли на мітинг за імпічмент президента Володимира Зеленського. Я заплутався. Хіба це не міністр від коаліції, в якій фракція БПП була найбільшою? Навіщо запит? Звільняйте Авакова. Ну хоча б спробуйте. До речі, не пригадую, щоб вбивства та нападати на активістів викликали в команді Порошенка такі обурення. Нацполіція Авакова тисячі разів незаконно перешкоджала мирним зборам і раніше в БПП з цим проблем не було».

Як ми повідомляли раніше, учора 16-річну дівчину та 20-річного парубка, як сказали у поліції, після повідомлення від рівнян запросили у міськвідділ для складання матеріалів про адміністративне правопорушення через неповідомлення про намір провести мітинг. Сама 16-річна Дар’я Коцюруба сказала, що іноді представники поліції поводили себе із нею нетактовно. Більше про це із коментарями адвокатів  можна прочитати у матеріалі «Через акцію за імпічмент президенту у Рівному на учасників та матір склали адмінпротоколи»

Читайте також: У поліції заявили про службову перевірку щодо дій працівників, які складали протоколи на рівнян за міні-акцію

________ 

27 травня

Давати оцінку правомірності складання адмінпротоколів не компетенція прокуратури, а виключно суду. Так прокоментували згаданий випадок у Рівненський місцевій прокуратурі. Як розповів її керівник Максим Горковенко, про інцидент вони дізналися з публікацій в інтернеті. Реагуючи на них, працівники прокуратури прибули у міський відділ поліції, але Дар’ї Коцюруби та Романа Філюка там вже не було.
 
– Перевірку з приводу законності складання адміністративних протоколів за статтею 185 Кодексу України про адмінправопорушення щодо цих осіб місцева прокуратура не проводила, оскільки вказане питання знаходиться поза межами компетенції органів прокуратури, визначених Законом України "Про прокуратуру". Законність складання вказаних протоколів оцінюється виключно судом. ГУНП в області призначено службову перевірку, тому з урахуванням матеріалів вказаної перевірки прокуратурою у подальшому буде дана оцінка діям працівників поліції, – сказав керівник Рівненської місцевої прокуратури Максим Горковенко.