Українська мова - основа ідентичності нашої нації (9.11.2022)

9 лис. 10:19


Сьогодні день украї́нської писе́мності та мо́ви — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада, і започатковане в цей день 1997 року, указом тогочасного Президента України Леоніда Кучми на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. 

 Згідно з опитуванням на замовлення Суспільного мовника 18-19 жовтня цього року - 57% українців стали спілкуватися більше або перейшли на українську мову з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого. 42% українців стали спілкуватися українською більше. 14% повністю перейшли на українську. Жителі міст з населенням 50 тисяч і менше частіше спілкувалися українською ще до повномасштабного вторгнення, ніж великі міста.

 

 Тож, про те як розвивається українська мова і наскільки важлива її роль для нашого народу та його ідентичності будемо говорити з завідувачем кафедри української мови та літератури Острозької академії 

Віталієм Максимчуком

Інші випуски
Більше відео