Жінки-науковиці Рівненщини || "Дослівно"

11 лют. 16:22


11 лютого у світі відзначають Міжнародний день жінок і дівчат в науці. Свято засновано у 2015 році, як сказано в резолюції: "для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат". За даними Інституту статистики ЮНЕСКО лише 29% науковців у світі - жінки. В Україні  46% жінок-науковиць. Серед них фізикині, астронавтки, математикині, біологині, психологічні,  винахідниці на дослідниці, які гучно  зарекомендували себе і в молекулярній біофізиці,  наноматеріалознавстві та комп’ютерній інженерії. Жінки та дівчата науковиці є і серед рівнян. Починають вони свої дослідження ще зі шкільного віку.

Як нині почуваються юні науковиці, чи підтримують їх однолітки та в яких галузях планують розвиватися, говоримо з гостями дійсними членкинями Рівненської обласної  Малої Академії Наук - це  Яковишина Лілія  - гуртківка, Буднік Ірина  - гуртківка, степендіатка Президента України, Сауш Поліна - гуртківка та Яковишина Маргарита - керівник

 

На зв’язку зі студією буде: Марія Петрушкевич, доктор філософських наук, завкафедри філософії та культурного менеджменту, завідувачка лабораторії гендерних досліджень.

Інші випуски
Більше відео