День політв’язнів та бранців Кремля || "Дослівно"

12 січ. 17:56


Щороку в Україні 12 січня відзначається День українського політв’язня. Це день шани тих, для кого переконання і цінності стали дорожчими за фізичну свободу. Традиція відзначення дня політв’язня запроваджена 1975 року з пропозиції В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. 12-14 січня 1972-го радянська влада провела найбільшу репресивну акцію проти українських дисидентів. Масові затримання та арешти були помстою за їх боротьбу за незалежність України та творчість, що доводила міфічність ідеології радянської людини.

Історія повторюється...Сьогодні російська влада повністю наслідує радянські методи боротьби з інакодумцями. Після тимчасової окупації Криму та розпочатої збройної агресії на сході України на цих територіях розгорнувся справжній терор проти українців і кримських татар. Сотні політв’язнів зустріли ціього року Різдво у російських тюрмах або у підвалах тимчасово окупованого Кремлем Донбасу.

Чому вчать уроки історії минулого? За півстоліття в Україні актуальна тема політв’язнів. Як можна підтримати бранців

Кремля сьогодні. Говоримо з політологом Віталієм Лебедюком та заступником голови Координаційної ради ветеранів Рівненщини Ігорем Марчуком

Інші випуски
Більше відео