Ринок землі: чого чекати українцям || "Дослівно"

29 чер. 13:05


З 1 липня 2021 року набуває чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення», який відкриває ринок сільгоспземель.

Мораторій на продаж діяв в Україні з 1992 року. Спочатку заборона аргументувалась відсутністю інфраструктури для запровадження ринку, а згодом - необхідністю захисту селян. Утім, як заявив наприкінці травня президент України Володимир Зеленський, за час дії мораторію було незаконно присвоєно близько п’яти мільйонів гектарів державних угідь і утворився тіньовий ринок обігу землі без сплати податків та соцгарантій для людей.

Якою буде вартість гектара в нашій області і до чого бути готовим коли зросте ціна на землю? Коли це може статися? Ринок землі - знакова подія для всіх аграріїв, адже земля основний ресурс їх діяльності. У зв’язку зі зняттям заборони на продаж підмораторних земель у багатьох сільгосппідприємств теж виникає ряд запитань: хто може придбавати землю з 01.07.21 р.; хто буде мати переважне право на купівлю сільгоспземель; як не втратити право оренди, якщо орендована ділянка буде виставлена на продаж тощо. На деякі питання спробуємо сьогодні знайти відповіді з гостею студії Юлією Карповець, головною спеціалісткою відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з її надавачами МЦ БВПД

Інші випуски
Більше відео