35-річниця катастрофи на ЧАЕС || "Дослівно"

26 кві. 13:12


Сьогодні в день 35-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС з метою вшанування пам’яті загиблих відбувся мітинг-реквієм, богослужіння та покладання квітів до пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи. В заході взяли участь як ліквідатори аварії на ЧАЕС, так і представники влади міста й області.

Чорно́бильська катастро́фа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, в ніч на 26 квітня 1986 року.

Руйнування мало вибуховий характер, реактор було повністю зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю співрозмірний з 300стами Хіросімами.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 осіб було евакуйовано із зон забруднення.

Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії змінювався з часом і повністю єдиної думки не існує досі.

Спершу тогочасне керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень зі Швеції, де на АЕС Форсмарк було знайдено радіоактивні частинки, принесені з західної частини СРСР, та оцінки обсягів зараження, розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС було створено 30-кілометрову зону відчуження.

  Яка кількість ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС присутня наразі на Рівненщині. Які справи щодо соціального забезпечення чорнобильців, та чи внесли свої корективи в цю сферу карантинні заходи пов”язані з пандемією спричиненою КОВІД-19.

Спікери: Керівник Громадського Об’єднання ’’УКРАЇНСЬКИЙ Національний Фонд Допомоги Інвалідам Чорнобиля По м.Рівне Та Рівненській Області’’ Рівненського Обласного Об’єднання Всеукраїнської Організації Інвалідів ’’СОЮЗ Організацій Інвалідів України’’ ВІКТОР Ольховик.

Коментарем:  Заступниця Начальника Управління Соціального Захисту Громадян, які Постраждали в Наслідок Чорнобильської катастрофи, Департаменту Соціального Захисту Населення Рівненської Обласної Державної Адміністрації ОКСАНА Процюк.

Інші випуски
Більше відео