Команда Суспільне Рівне відвідала майстер-клас із писанкарства

Команда Суспільне Рівне відвідала майстер-клас із писанкарства

16 кві. 2024

Працівники Суспільне Рівне взяли участь у майстер-класі з писанкарства. Навчання для працівників Суспільного провела заслужена майстриня народної творчості України Вікторія Степанюк за підтримки Рівненського центру народної творчості.

«Я завжди мріяла зробити писанку власноруч, тому дуже рада, що вдалося не лише спробувати самій, а й долучити до цього дійства своїх колег. Писанкарство — це не лише давня традиція українців, фантастичне мистецтво, що передалося нам від предків через віки. Це — медитація, можливість поринути у глибини своєї свідомості, відчути себе, свого роду арттерапія, яка зараз дуже потрібна і моїм колегам, і мені. Дякую за можливість очільниці Центру народної творчості Ірині Баковецькій та чудовій відомій майстрині Вікторії Степанюк, що поділилася з нами своїми вміннями, знаннями й гарним настроєм», — ділиться враженнями менеджерка Суспільне Рівне Людмила Хома.

Читайте також: «Велике читання» — на платформах Суспільне Рівне

Дійство відбулось на базі Лабораторії нематеріальної культурної спадщини Рівненщини обласного центру народної творчості. Участь у створенні традиційних Великодніх писанок взяли творчі, адміністративні та технічні працівники мовника. 

«Писачка не брала до рук з дитинства, але побороти хвилювання допомогли настанови майстрині. Вона радила зосередитись на світлому майбутньому, позитивних думках, побажаннях найкращого своїй родині, нашій країні. Тому писалось легко і я задоволена результатом. На писанці і восьмикутна зірка, і символ нескінченності, і крапочки, а це про оновлення. Цікаво було й перейнятись роздумами колег, бо кожен хоч і писав своє, але усіх нас єднає одне бажання», — говорить продюсерка з виробництва Суспільне Рівне Ольга Татаренко.

Крім створення писанки, учасники дізнались про традиційний поліський розпис і відмінності в орнаментах й техніках різних регіонів України, давні писанкарські обряди та ритуали, збережені донині,  важливість дослідження, відродження  і поширення прадавньої культурної спадщини.

«Українська писанка має велике значення, як оберіг та символ української культури. Її розписують з особливою увагою до найменших дрібниць. Працівники Суспільного запам’ятаються мені творчим підходом, бажанням творити і створити щось гарне», — каже майстриня-писанкарка Вікторія Степанюк.

Попри різні рівні підготовки і образотворчі здібності, навіть ті, хто вперше тримав писачок у руках, зуміли опанувати традиційну мистецьку техніку й створити свою, унікальну писанку — своєрідний оберіг, який, за віруваннями предків, обов’язково додасть сил, наснаги та здоров’я її авторам.

Майстер-клас для медійників став початком інформаційного партнерства Рівненської філії Суспільного із Центром народної творчості, що полягатиме у підготовці циклу радіопередач про носіїв нематеріальної культурної спадщини Рівненщини. Народна майстриня-писанкарка Вікторія Степанюк – учасниця одного з ефірів циклу «Я традиція», який прозвучить в ефірі Українського Радіо Рівного 1 травня о 12:35

Це другий сезон проєкту. Попередні радіорозповіді Українського Радіо Рівного у співпраці  з Рівненським обласним центром народної творчості були присвячені унікальним поліським звичаям, традиціям, обрядам, ремеслам.

«Основною відмінністю другого циклу від першого є безпосереднє спілкування з носіями традицій. Співпраця та об’єднання зусиль є надзвичайно важливими для збереження та популяризації унікальної нематеріальної спадщини Рівненщини. Ми раді  співпраці з Центром народної творчості, які є осередком вивчення, пошуку, та популяризації наших пісень, інструментів, традиційної їжі та обрядів», — коментує редакторка Українського Радіо Рівного Ірина Данильчук.

«У межах партнерської співпраці запланований цикл передач з висвітлення традиційної культури Рівненщини та її носіїв, а також проведення спільних заходів із популяризації народного мистецтва. А під час писанкарського майстер-класу, журналістам представили артбук "Писанка Рівненщини", — збірку досліджень та експедиційних матеріалів з вивчення традиції писанкарства в регіоні», — підсумовує директорка Обласного центру народної творчості Ірина Рачковська.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

Фото: Аліса Нетреба, Маріанна Приступа, Ольга Євтушок