«Велике читання» —  на платформах Суспільне Рівне

«Велике читання» — на платформах Суспільне Рівне

3 кві. 2024

На Рівненщині втретє стартує «Велике читання» — соціально-культурна ініціатива, яка об’єднує жителів у спільному прочитанні та обговоренні однієї книги. 

Цьогоріч для читання громаді краю запропонований автобіографічний роман «Історія впертого чоловіка» Олександра Терена (Будька) — захисника, ветерана російсько-української війни.

Команда Суспільне Рівне — інформаційний партнер події. Автор твору та організатори заходу запрошені до радіостудії Українського Радіо Рівне. Інформація про перебіг «Великого читання» опублікована на цифрових платформах Суспільне Рівне.

«Українське Радіо Рівне активно долучається до ініціативи, яка популяризує  українську літературу, допомагає підтримати і розвинути місцеві літературні таланти. Літературні події створюють платформу для обговорення важливих суспільних тем і проблем через призму літературних творів. Це сприяє розширенню громадського діалогу і формуванню свідомого громадянства. Підтримка проєкту Великого читання є важливою для розвитку культурної та інтелектуальної сфери України, сприяє підвищенню престижу літературних заходів у країні та підтримці української літературної спадщини», — говорить редакторка Українського Радіо Рівне Ірина Данильчук.

Провідна методистка Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Світлана Ступницька розповіла Суспільному, що проєкт організовують, щоб популяризувати рівненських письменників та залучити людей до читання. 

«Книгу "Історія впертого чоловіка" Олександра Будька для "Великого читання" у 2024 році обрали з двох причин: Перше — ми звернули увагу на автора. Автором є рівнянин Олександр “Терен”. Друге — це те, що йому, не зважаючи на те, що за станом здоров’я не вдавалося спочатку потрапити до Збройних сил України — попри всі труднощі у свої 24 роки потрапив на лінію фронту. Він зумів своїм прикладом, працею та зусиллями підняти своїх побратимів» —   каже Світлана Ступницька.

Автор роману — рівнянин, що нині мешкає в Києві. Підтримує розвиток інклюзивних програм та можливостей для людей. Ведучий розважального інклюзивного YouTube шоу «Відвал ніг або All інклюзив», де разом із медійними друзями досліджує міста на безбар’єрність.

Читайте також: Історії-лідери переглядів на цифрових платформах Суспільне Рівне за березень

Після 24 лютого 2022 року пішов добровольцем на фронт. Став командиром взводу стрілецького батальйону під назвою «Карпатська Русь». Взяв собі позивний «Терен». Під час боїв у Харківській області втратив ноги, пройшов процес протезування.

Під час реабілітації навчався у школі публіцистики «Голос війни», учасник проєкту «Ветерани різні. Перемога одна». Брав участь у балетному перформансі команди «United Ukrainian Ballet» під час благодійних виступів у Каліфорнії (США). Призер «Ігор Нескорених» (Німеччина, 2023).

Роман — перший твір автора, який вийшов друком у  2023 році у видавничому домі «Прометей», засновник Андрій Носач. Це історія про сміливість, вірність, чесність перед собою та побратимами, про віру в Перемогу та Україну.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному:

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Підписуйтесь на канал Суспільне Анонси в телеграм або вотсап, щоб дізнаватися про головні проєкти та події на Суспільному.

*Велике читання – соціально-культурна ініціатива організована Рівненською обласною універсальною науковою бібліотекою на підтримку державної політики щодо популяризації читання, зокрема: реалізації Стратегії розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія».