У парку Шевченка провели георадарні дослідження (ВІДЕО)

18:41, 10 жов. 2019
 
У парку Шевченка провели георадарні дослідження (ВІДЕО)

Територію біля підземель у парку Шевченка сьогодні обстежили георадаром. Для того, щоб підказати археологам, в якому місці зробити розкопки, щоб натрапити на фундаменти палацику на Гірці. Георадарні дослідження провели у рамках проєкту "Таємничі підземелля Рівного". Як усе відбувалося, бачили журналісти Суспільного.

З георадаром у рівненському парку Шевченка працюють фахівці лабораторії неруйнівних методів дослідження з Києва.

На фото директор лабораторії неруйнівних методів дослідження Андрій Кадун

– Ущільнення може бути, порожнеча. Ми це називаємо аномалією. Грунт він щільний. А тут є об’єкт, який знаходиться під землею. Робимо це для того, щоб з’ясувати, на якій глибині і де саме на цій площі знаходяться ці аномолаії. І археологам вже не потрібно буде копати всю територію, а точково, – розповідає директор лабораторії неруйнівних методів дослідження Андрій Кадун.

Місце для обстеження георадаром обрав археолог Олексій Войтюк.

На фото археолог Олексій Войтюк

Тижні два тому ми пройшлися тут поки ще листям не було вкрито. І тут на поверхні виявили кераміку, фрагменти скляних виробів орієнтовно 18-19 століть. Тобто це означає, що десь тут є об’єкт. Скоріше за все, це матеріал із культурного шару, який, можливо належить до оцієї садиби, палацику на Гірці. Сподіваємося, що тут натрапимо на залишки фундаментів, – каже археолог Олексій Войтюк.

Щоб виявити ущільнення, або пустоти на визначеній ділянці, її розбили на сектори.

В даному випадку зробили через метр, бо антена у нас метрова і вона має покрити всю площу. А потім заносимо дані в комп’ютер. Зараз нам потрібно 20 хвилин на обробку, а тоді вже видамо результат, – додає Андрій Кадун.

Як це виглядатиме, наочно демонструє менеджер лабораторії неруйнівних методів дослідження.

На фото менеджер лабораторії неруйнівних методів дослідження Євгеній Заблоцький

В цьому році виконували радарні обстеження Хустського замку. Червоне поле – це рівномірний шар грунту, де немає аномалій. А ось тут є місця, де вимальовується чіткий контур фундаментів. Тобто видно, що була якась споруда під землею. Тож для археологів краще копати в цьому місці, – розповідає менеджер лабораторії неруйнівних методів дослідження Євгеній Заблоцький.

За 20 хвилин Олексій Войтюк отримує попередній орієнтир для розкопок.

Виділили дві зони перспективних для дослідження, на яких проступають аномалії. Що там буде, зараз почнемо перевіряти. Закладемо першу розвідкову траншею і вже будемо працювати. Сьогодні почнемо, що це є, і в якому стані, будемо знати пізніше, – додає Олексій Войтюк.

 Завтра у цьому місці археологи продовжать розкопки.