На Рівнераді обговорювали питання встановлення твердопаливних котлів (ВІДЕО)

18:14, 10 жов. 2019
 
На Рівнераді обговорювали питання встановлення твердопаливних котлів (ВІДЕО)

У котельні на вулиці Князя Володимира, 75-Б встановлять твердопаливний котел. Дозвіл на це сьогодні під час сесії дали депутати Рівнеради. За це рішення проголосувало 26 обранців. Водночас представники громадських організацій, які прийшли на сесію, просили не голосувати за надання цього дозволу. Мовляв, це може призвести до незаконної вирубки лісів. З подробицями – журналісти Суспільного.

Перед початком розгляду питання про надання дозволу на встановлення чотирьох твердопаливних котлів у Рівному, авторка проєкту рішення, депутатка Ольга Криж вносить пропозицію голосувати лише за встановлення одного котла на вулиці Князя Володимира, 75-Б.

На фото депутатка Рівнеради Ольга Криж

На розгляд сесії тільки один об’єкт на вул. Князя Володимира. Там промислова зона. Ну і технічно ми можемо показати роботу підприємства, подивитися, як вони працюють без великої шкоди для навколишнього середовища, – каже депутатка Рівнеради Ольга Криж.

Після цього до депутатів звернулися представники коаліції громадських об’єднань "Ради реформ Рівного" з проханням зняти це питання з розгляду. Мовляв, мають застереження щодо встановлення твердопаливного котла.

На фото представниця "Ради реформ Рівного" Наталія Литвин

Ми побоюємося щодо законності походження біопалива для котлів. Оскільки наша держава не взмозі забезпечити дотримання природоохоронного законодавства, ми побоюємося вирубки дерев поблизу Рівного і спалюванян у цих котлах. Також виникає питання щодо доставки такої кількості біопалива до котелень міста, – коментує представниця "Ради реформ Рівного" Наталія Литвин.

Котельня на вулиці Князя Володимира перебуває в оренді "Рівнетеплоенерго". Депутат Микола Бляшин сумнівається, що підприємство має право здавати її приміщення в суборенду іншому товариству, яке має намір встановити там твердопаливний котел. Наголошує він і на тому, що не просто буде розірвати договір між "Рівнетеплоенерго" і субпідрядником.

На фото депутат Рівнеради Микола Бляшин

Договір не передбачає можливості одностороннього розірвання. Скажіть, який буде юридичний механізм, коли сніг навколо котельні стане чорним. Нам, державні органи скажуть, що це не наша компетенція. Як ми будемо розривати ці договора, якщо вони не передбачають одностороннього розірвання без рішення суду, – каже депутат Рівнеради Микола Бляшин.

На фото директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський 

Котли, які мають працювати на твердому паливі, вони абсолютно автономні. Чорний сніг – прийшли – виключили. Прийшли мешканці сказали, чорний сніг – я виключу особисто. Особисто я, пан Бляшин, виключу цей котел. Я беру на себе таке зобов’язання, якщо сніг буде чорний, – коментує директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський.

Водночас, міський голова Рівного наголошує, що газові котли у котельні залишаться і в будь-який момент їх можна буде запустити знову. Додамо, що встановити твердопаливний котел на вулиці Князя Володимира,75-Б має намір товариство "Біогенерація". Зі слів Володимира Хомка, котельня на цій вулиці подає тепло в 60% будинків Рівного.

На фото міський голова Рівного Володимир Хомко

Є група депутатів, які роблять усе, щоб не дати мені зробити щось позитивне. Тому, очевидно, що якщо ця котельня буде запущена і не буде чорного снігу, і буде гаряча вода, і здешевиться тариф, для них це буде катастрофа. Політична. А для мене плюс. Усі котли старі залишаються, котельня залишається. У разі щось не так. Виключаємо. Це їхні збитки. Їхні 6 мільйонів євро. Ми нічого не вкладаємо і тут же переходимо на свої газові, – каже міський голова Рівного Володимир Хомко.

У підсумку за встановлення твердопаливного котла на вулиці Князя Володимира 75-Б проголосувало 26 депутатів з 38 присутніх у залі. Додам, що на сесії також вирішили створити депутатську комісію, яка буде контролювати процес його встановлення.