«Становлення Незалежності України. Рівненщина» — спецпроєкт UA: РІВНЕ до Дня Незалежності

«Становлення Незалежності України. Рівненщина» — спецпроєкт UA: РІВНЕ до Дня Незалежності

25 сер. 2020

До Дня Незалежності України команда Суспільного Рівненщини підготувала цикл тематичних телесюжетів для новин, міжпрограмних телевізійних роликів та відео для цифрових платформ про події, які відбувались на Рівненщині перед проголошенням Незалежності України. Спецпроєкт «Становлення Незалежності України. Рівненщина» транслювали на всіх платформах Суспільного Рівне з 20 по 25 серпня.

«Ідея — донести глядачам всіх платформ Суспільного, як відбувався процес становлення Незалежності України саме на території Рівненщини, розповісти про події, які передували проголошенню Незалежності. У проєкті використано багато ексклюзивного відео, наданого Рівненським підрозділом організації «Меморіал». Кадри подій під Берестечком, куди на той час зїхалась практично вся Україна і пів світу, аби підтвердити намір українців мати свою незалежну державу та єдиного святкування Дня Незалежності не 24 серпня, а 16 липня, на широкий загал показали вперше. Ми розповіли про внесок Рівненщини у загальну скарбницю становлення Незалежності», — каже продюсер Рівненської філії Суспільного Михайло Чубай.

Суспільне підготувало чотири історії про події, які відбулися у Рівному та області влітку 1991-го і відіграли роль у становленні державності та Незалежності України. Історія перша – про пам»ятне відзначення 340-річчя битви під Берестечком.

Традицію вшановувати полеглих у Берестецькій битві відродили у 1989-му році. Тоді уперше на Рівненщині підняли синьо-жовті прапори, заспівали державний гімн. Козаків, полеглих у найбільшому бої визвольної війни українського народу часів Хмельниччини, вшановують у селі Пляшева Радивилівського району (на той час – Червоноармійський район). Вшанування 1991 року стало історичним.

Друга історія про те, як 1991-му був перший і єдиний раз, коли в Україні відзначали День Незалежності не 24 серпня, а 16 липня. Суспільне Рівне показало ексклюзивне відео з урочистостей на центральному майдані Рівного.

«Ці архівні відео Рівненський підрозділ організації «Меморіал» отримав кілька років тому. Це були касети із відеозаписами 1990-1992 років, коли валився СРСР й Україна здобувала незалежність. Ми оцифрували відеозаписи. Головним партнером у цьому проєкті виступила Рівненська духовна семінарія Православної церкви України. Відеоматеріали унікальні тим, що на них зафіксована низка важливих суспільно-політичних та духовно-культурних акцій в нашому краї тих років, котрі прискорили український державотворчий процес. Власне, володіємо кількома десятками унікальних записів, частину з яких надали Суспільному», — розповів керівник відокремленого підрозділу громадської організації «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса у Рівненські області Володимир Борщевич.

Журналісти Суспільного разом з колегами, які 29 років тому працювали кореспондентами, погортали підшивки обласних, районних і міської газет, аби дізнатися, як влітку 1991-го року рівненська періодика реагувала на події в області, пов’язані зі становленням української державності.

 

25 серпня 1991 року у Рівному на майдані Незалежності демонтують пам’ятник Леніну. Але першим пам’ятником, який скинули на Рівненщині, був бюст Леніну у Рясниках Гощанського району.

Переглянути відеоісторії про становлення Незалежності на Рівненщині можна у телеефірі UA: РІВНЕ, на сайті мовника, Facebook сторінці та на ютуб-каналі.