До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне Рівне покаже тематичні проєкти

До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне Рівне покаже тематичні проєкти

26 січ. 2024

Суспільне Мовлення готує спеціальну програму до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту — трагічних подій масового знищення євреїв і ромів під час Другої світової війни.

27 січня о 16:30  Суспільне Рівне та усі місцеві канали Суспільного Мовлення покажуть документальний історичний фільм «Дорога смерті “Рівне-Сосонки”» про наймасовіше вбивство євреїв у Рівному часів Другої світової війни. 

У довоєнному Рівному мешкало трохи більше ніж 40 тисяч осіб, з них понад 80% — євреї, які стали першими жертвами окупаційного «порядку». Майже половина міста полягла тоді в урочищі Сосонки поблизу Рівного. Лише трьом десяткам з приречених містян вдалося вижити. Саме вони пізніше й розповіли світу про вбивство тисяч людей у Рівному.

О 22:40 дивіться документальну стрічку «Повернення до Рівного: Історія Голокосту»

Також упродовж дня у всеукраїнському проєкті «Суспільне. Спротив», який транслюється на місцевих каналах Суспільного та каналі Суспільне Новини, дивіться три сюжети, підготовлені командою Координаційного центру нацспільнот та проєктів розмаїття Суспільного. Це історії свідків, українських євреїв, які вижили у гетто на території України в різних регіонах.

Читайте також: До Дня пам’яті жертв Голокосту Суспільне розповість історії свідків, які вижили

Українське Радіо

В Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в ефір Українського Радіо вийдуть матеріали, підготовлені журналісткою Вікторією Будан, про долі двох жінок, які під час Другої світової війни мешкали в районі міста Могилів-Подільський і пережили катастрофу єврейського народу: Інну Майданик і Басю Ройтберг. Слухайте в ефірі Українського Радіо 27 січня з 11:00.

О 18:35 про маловідому історію Голокосту на Закарпатті ведучій Українського Радіо Валентині Троян розповість дослідник проєкту «Where are our people?», запрошений дослідник Джорджтаунського університету Владислав Гаврилов.

Після 19:00 вийде в ефір радіоверсія матеріалу, підготовленого командою Координаційного центру нацспільнот та проєктів розмаїття Суспільного, в якому можна почути свідчення про злочини Голокосту на Закарпатті.

Радіо Культура

О 7:00 у програмі «Година класики на Радіо Культура» слухачі та слухачки Радіо Культура почують світову прем’єру твору «Естер панім» грузинського та ізраїльського композитора Йосифа Барданашвілі, а також Симфонію № 44 «Траурна» Йозефа Гайдна у виконанні Israel Camerata Jerusalem. 

А вже о 8:00 прозвучать фрагменти Кадиш-реквієму «Бабин Яр» Євгена Станковича, Симфонії №1 «Пам’яті мучеників Бабиного Яру» Дмитра Клебанова і «Кол нідрей» Макса Бруха. 

О 10:00 у програмі «Вікенд на Радіо Культура» Ірина Славінська поговорить про травми, котрі проходять крізь покоління, й котрі відкидають «тінь» на життя сучасного суспільства. 

О 17:00 у програмі «Вікенд на Радіо Культура» Наталя Грабченко розпитає в Анатолія Подольського, директора Українського центру вивчення історії Голокосту, про історію Голокосту в Україні: як він вплинув на етнічне розмаїття і як сьогодні писати історію злочину?

О 21:00 у програмі «Вистава без антракту» прозвучить радіодрама «Зламаний світ» за романом Софії Андрухович «Амадока».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.