Кореспонденти Суспільне Рівне у Володимирці, Дубні та Сарнах: хто вони

Кореспонденти Суспільне Рівне у Володимирці, Дубні та Сарнах: хто вони

10 січ. 2024

Більше новин та історій з громад — Суспільне Рівне розпочинає співпрацю із гіперлокальними кореспондентами у трьох громадах області. У Сарнах до команди Суспільного долучився Вадим Новак, у Володимирці — Вікторія Швець, в місті Дубно — Мар’яна Росоловська. Розповідаємо, хто вони, чому вирішили доєднатися до проєкту розбудови гіперлокальної мережі Суспільного і над чим працюватимуть.

Вадим Новак навчався у Національному університеті «Острозька академія» за спеціальністю «Політологія». 3 роки працював журналістом у друкованих та онлайн виданнях міста Сарни. Захоплюється грою у шахи, яка допомагає зібратися з думками як у професійній сфері, так і в особистому житті.

Читайте також: Суспільне Новини — лідер з дотримання професійних стандартів

Вадим вважає, що користь від гіперлокального журналіста очевидна — це «очі і вуха» Суспільного у громадах, що дозволяє оперативно інформувати про тамтешні події. На його думку, в цьому є велика перевага для самої громади, адже через кореспондентів можна спонукати владу комунікувати з жителями та вирішувати місцеві проблеми.

«Проблем у громади вистачає. Починаючи від банальних: погані дороги, транспортне сполучення між селами територіальної громади, та найбільша, на мою думку, проблема — недостатня комунікація різних структур із громадськістю, що, власне, й призводить до багатьох недоопрацювань, тому й найперше потрібно усунути цей недолік. Найперше завдання — оперативно, об’єктивно та повною мірою розповідати про цікавих людей, події та історії з громади й головне — за всіма стандартами журналістики», — каже Вадим Новак.

Вадиму імпонують стандарти Суспільного, особливо — об’єктивність. Прагне розвивати незалежне медійне середовище Сарненської громади та максимально вдосконалити навички конвергентної журналістики.

«Дуже хотів навчитись універсальної журналістики, де твої матеріали можуть не лише почитати на сайті, газеті, але й послухати на радіо чи побачити по телевізорі. Навчання на гіперлокального кореспондента було досить інтенсивним. Тренери розповіли про основи фото, відеозйомки, монтажу, написання матеріалі за всіма канонами Суспільного. Однак робота гіперлокального журналіста потребує максимальної універсальності, коли одна людина зможе зробити матеріал на різні платформи (радіо, телебачення, соцмережі), таку навичку можна здобути лише з досвідом», — каже гіперлокальний кореспондент.

Вікторія Швець за фахом філологиня, навчалась у Національному університеті «Острозька академія» за спеціальностями «Літературна творчість» та «Українська мова та література». Працювала кореспонденткою та авторкою районних друкованих та онлайн-медіа Острога та Володимирця, ведучою програм місцевої регіональної телерадіокомпанії, завідувачкою відділу Володимирецького районного Будинку школярів та юнацтва, начальницею відділу внутрішньої політики, зв’язків із ЗМІ та громадськістю Володимирецької райдержадміністрації, заступницею директора «Будинку школярів та юнацтва» Володимирецького ліцею №1. Любить відкривати для себе нові місця — хай то далеке поліське село чи жваве європейське місто. А ще — шукати мовні ляпи у друкованих листівках, газетах, оголошеннях. Колекціонує поштівки з різних куточків світу.

Читайте також: Суспільне Мовлення — флагман з дотримання стандартів в Україні, — Юлія Шелудько, Українське Радіо

Вікторія розділяє принципи і стандарти Суспільного й переконана, що локальні історії можуть бути цікаві та важливі всій країні.

«Наша громада віддалена від обласного центру, доїхати сюди по якусь із історій часом непросто. А достойні історії, звісно, є. Це історії згуртованості, ініціативи, небайдужості. Дуже хотілося б розповідати лише про успіхи, надихати, але так не буває. Часом для того, аби проблему побачили і почали діяти, її треба назвати», — сказала Вікторія Швець.

Кореспондентка розповіла, що долучилася до проєкту розбудови гіперлокальної мережі Суспільного заради самого навчання. Чула про можливе працевлаштування для трьох учасників, але це було для неї не основним. 

«Дуже поважаю Суспільне за етику і журналістські стандарти — де немає підігрування одній зі сторін, явних симпатій, маніпуляцій громадською думкою. Упродовж навчання мене дуже тішило, як ретельно тренери звертали увагу на кожне слово, яке несло якесь оціночне судження, — це коли насправді йдеться про повагу до читача чи глядача, коли не похапцем, підігруючи трендам соцмереж чи чогось іншого. Дуже відгукуються такі принципи у роботі, — каже Вікторія Швець. — Освоїла ази роботи з відео, дуже вдячна за це тренерці Анні Цигимі, яка дуже детально про все розповідала та залишила багато пояснювального матеріалу. Для мене це новий і ще мало досліджений формат, сподіваюсь ще підівчитися на практиці від Суспільне Рівне. Готова переймати досвід у всьому іншому — думаю, є ще багато чому вчитися».

Мар’яна Росоловська навчалася на гуманітарному факультеті Національного університету «Острозька академія». Диплом бакалавра отримала за спеціальністю «Літературна творчість», а магістра — за спеціальністю «Українська філологія». Працювала кореспонденткою та ведучою місцевої телерадіокомпанії та журналісткою дубенської газети. Цікавиться медициною, дієтологією, психологією, спортом. За можливості — подорожує.

Читайте також: Суспільне Мовлення — флагман з дотримання стандартів в Україні, — Юлія Шелудько, Українське Радіо

Взяти участь у конкурсі на посаду гіперлокального кореспондента Суспільного Мар’яну мотивувала можливість працювати у незаангажованому медіа, не виїжджаючи за межі свого міста. Їй імпонує те, що на Суспільному в пріоритеті моральні цінності, об’єктивність, чесність.

«З початком повномасштабної війни закрилося або змінило формат чимало місцевих медіа, відповідно — чимало міських питань стало менше висвітлюватися. Тому я своєю роботою хочу привернути увагу щонайбільшої аудиторії до потреб та проблем своєї громади. Недоцільне під час воєнного стану використання та розподілення бюджетних коштів, корупція, бездіяльність у багатьох важливих для громади питаннях — ці проблеми нікуди не зникають. Але є в громаді й багато цікавих, мотиваційних, невтомних людей та подій, про які варто розповідати та ставити за приклад. Щоб люди, які живуть та працюють на користь міста та країни були почуті та підтримані», — сказала Мар’яна Росоловська.

Мар’яна поділилась, що за час декретної відпустки скучила за улюбленою роботою. Захотіла оновити знання, дізнатися, що за цей час змінилося в журналістиці.

«Завдяки цікавому спілкуванню з тренерами під час навчання від Суспільного, завдяки прослуханим лекціям, багато чого згадала, багато чому навчилась. Оновила знання після 5-річної паузи в журналістській роботі, зокрема війна внесла чимало змін, але ще потрібно вдосконалити навики написання та знімання новин так, щоб це було цікаво сучасному читачу/глядачу», — сказала кореспондентка.

Всі матеріали гіперлокальних кореспондентів можна дивитись на платформах Суспільного у Рівному:

Телетрансляцію Суспільне Рівне та радіоефір Українського Радіо Рівне онлайн шукайте на сайті філії.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.