«Таким мене зробила війна»: фільм Суспільного про повернення до життя після жахіть війни

«Таким мене зробила війна»: фільм Суспільного про повернення до життя після жахіть війни

11 жов. 2023

«Таким мене зробила війна» — документальний фільм про військового ромського походження та його досвід повернення в цивільне життя після жахіть війни. Стрічка створена командою Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного.

Прем’єра документального фільму відбудеться на платформах Суспільного:

Головний герой стрічки — Арсен Медика, який до повномасштабного вторгнення працював на декількох роботах: інструктором в тирі, на СТО в Бучі та ремонтував взуття у майстерні. Арсен мріяв навчатись і започаткувати власну справу. Коли російська армія окупувала Бучу, Арсен записався до лав ТрО і став на захист міста. Після деокупації Бучі починає службу у десантно-штурмовій бригаді ЗСУ. Після першого поранення за місяць повернувся на передову. Вдруге отримавши важкі травми, повертається додому і намагається будувати життя спочатку: з внутрішніми страхами та травмами.  

Авторка й режисерка фільму «Таким мене зробила війна» Олена Кривенко розповідає, чому вирішила розповісти історію Арсена у фільмі:

«Думала зняти репортаж, а вийшов документальний фільм. Я пильно стежила за життям Арсена впродовж півтора року. Весь цей час я була свідком його трансформацій. Мене вражали зміни, які відбувалися з ним і я не могла не фільмувати їх. Паралельно з Арсеном змінювалась я, моя творчість та ідеали. Сподіваюсь, що мені вдалося правдиво передати почуття Арсена, без чого неможлива документалістика».

Складні випробування війни можуть продовжуватись не менш складними випробуваннями після повернення з фронту: соціальна адаптація, звикання до умовно мирного середовища та до себе — іншого.

«Кожен з нас має стати підтримкою військовому, який повертається у міста, де не ведуться активні бойові дії і люди продовжують жити життя. Цей проєкт — це лише історія одного військового. Подібних історій і водночас — зовсім різних буде тисячі. Але для мене дуже важливо, щоб на прикладі історії Арсена ми всі розуміли, що військові, які повертаються з війни зі своїми ранами і травмами — видимими та невидимими — отримували підтримку й повагу на кожному своєму кроці. Щоб вони розуміли, що ми їх тут чекаємо, створюємо умови й готові дати відповідь на будь-яке питання, аби швидше повернути своїх людей до життя», — каже Анастасія Гудима, продюсерка фільму та керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин.

Що довелось пережити бійцю на війні та як він продовжує боротьбу з невидимими, але не менш болючими травмами у тилу — дивіться у документальному фільмі «Таким мене зробила війна» на платформах Суспільного Мовлення.

Над фільмом працювали:

Авторка та режисерка — Олена Кривенко, редакторки — Надія Стадницька, Анастасія Гудима, літературна редакторка — Олена Адамчук, оператор-постановник — Юнус Сейтаблаєв, оператор — Євген Шевченко, режисерка монтажу — Олена Мамай, звукорежисер фільмування — Сергій Петренко, звукорежисер зведення — Вадим Григорук, колористка — Поліна Чечкова, графічні дизайнери — Ганна Красножон, Юрій Мордвінов, Максим Лесняк, адміністраторка — Марія Харакоз, водій — Олександр Глібко, продюсерка — Анастасія Гудима.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.