Суспільне оголосило, хто напише та читатиме Радіодиктант національної єдності

Суспільне оголосило, хто напише та читатиме Радіодиктант національної єдності

11 жов. 2023

Радіодиктант національної єдності-2023 відбудеться об 11:00 27 жовтня — у День української писемності та мови. Дмитро Хоркін, член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за платформи радіо, телебачення та діджиталу, й виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько ефірі Українського Радіо розповіли, хто напише текст і хто читатиме Радіодиктант.

Цьогоріч авторкою тексту Радіодиктанту стане поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії — Катерина Калитко. Читатиме Радіодиктант національної єдності актор, театральний режисер, виконавець ролі брата Олекси Довбуша у популярному фільмі «Довбуш» — Олексій Гнатковський. До методичної роботи над Радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко

«Ми проводимо Радіодиктант національної єдності вже 23-й рік поспіль. Проводимо його не для перевірки знань, а задля об’єднання всіх українців, усіх хто знає і шанує українську мову: як в Україні, так і за її межами. Де б ви не були й чим би не займалися, якщо ви можете знайти час і безпечне місце — долучайтеся до найбільшої унікальної акції єднання на всіх контентах світу. Єднаймося й пишімо Радіодиктант разом!» — зазначив Дмитро Хоркін.

Читайте також: Суспільне Мовлення оголосило нову дату проведення Радіодиктанту національної єдності

Радіодиктант давно вийшов за межі радіоефіру — Суспільне Мовлення транслює його на всіх платформах: телебаченні, радіо та діджиталі. 27 жовтня об 11:00 Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура, наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу Суспільне Культура, на ютуб-каналі Українського Радіо і на фейсбук-сторінках Суспільного.

Нагадаємо, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований командою Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Радіодиктант у 2022 році написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх