Стартує «Велике читання» на Рівненщині за інформаційної підтримки Суспільне Рівне

Стартує «Велике читання» на Рівненщині за інформаційної підтримки Суспільне Рівне

4 кві. 2023

У квітні на Рівненщині стартує загальнообласна літературна подія «Велике читання», яка заохочує до одночасного прочитання та обговорення визначених книг. Цього разу обрали твори здолбунівського письменника Сергія Гридіна. Організовує проєкт обласна бібліотека у партнерстві з бібліотеками територіальних громад області та за інформаційної підтримки Суспільне Рівне. Напередодні менеджерка Суспільного у Рівному Людмила Хома й головний редактор Орест Гринюк та директорка обласної наукової універсальної бібліотеки Валентина Ярощук підписали меморандум про співпрацю.

«Команда Суспільне Рівне не вперше підтримує цікаві просвітницькі, пізнавальні, соціальні ініціативи обласної бібліотеки, серед яких є чимало навчальних, інклюзивних, презентаційних для дорослих і дітей. У книгозбірні та Суспільного Мовлення є спільні цінності — просвітництво і популяризація читання, здобуття нових знань. Хочемо донести до найширшого кола рівнян інформацію про нові можливості здобуття сучасних знань і навичок, літературні надбання, і звісно, — заохочувати до читання», — каже головний редактор Суспільне Рівне Орест Гринюк.

Фото Галини Бойко

Читайте також: Українське Радіо Рівне тепер і на Soundcloud

«Сучасна стратегія і концепція поширення читання передбачає заохочення до читання впродовж усього життя людини: як пошук вирішень будь-яких життєвих ситуацій, моральної та інтелектуальної підтримки, допомоги у перенавчанні, зміні професії, адаптації до сучасного середовища. Бібліотека не має великого ресурсу для популяризації своєї соціальної діяльності, інформацію про яку варто довести до кожного мешканця Рівненщини. Суспільне сприяє цьому, розповідаючи про наші найважливіші заходи і події і ми вдячні мовнику за підтримку», — зазначила директорка обласної бібліотеки Валентина Ярощук.

Суспільне Рівне вдруге інформаційно підтримує проєкт, започаткований у 2021 році. Тоді в його межах знайомили із книгою «Паперові солдати» братів Капранових.

Для другого «Великого читання» обрали творчість Сергія Гридіна, письменника зі Здолбунова, який нині боронить Україну у лавах ЗСУ.

Читайте також: Залишаймося на зв’язку: частоти Українського Радіо та соцмережі Суспільного на Рівненщині

5 квітня о 12:35 організатори та експерти завітають до студії Українського Радіо Рівного. За можливості, з передової до розмови долучиться автор книг для підлітків. Про найцікавіші події проєкту, які відбудуться у громадах — журналісти розкажуть у інформаційних випусках мовника.

Для «Великого читання» обирають книги, які за змістом пов’язані із Рівненщиною, або твори місцевих авторів — розповіла Суспільному провідна методистка обласної універсальної наукової бібліотеки Світлана Ступницька.

«Щоб пояснити, чому Сергій Гридін, — процитую українську науковицю і письменницю Наталію Марченко: "Коли вам важко порозумітися з батьками — читайте Гридіна! Коли вас напружують власні діти — читайте Гридіна! Коли вам просто цікаво, що у цих підлітків у голові — читайте Гридіна! Він — Справжній!"» — говорить Світлана Ступницька.

Перебіг заходів висвітлюватимуть на сайтах бібліотек і в соцмережах з хештегом #великечитання.

Сергій Гридін родом зі Здолбунова, отримав економічну освіту і працював за спеціальністю. Учасник сучасної російсько-української війни. Автор трилогії про комп’ютерний вірус, герої якої — звичайні хлопці Сашко та Петрик — з волі незвичайного інтернетного віруса потрапляють у віртуальний світ:

  • «Федько, прибулець з інтернету»;
  • «Федько у віртуальному місті»;
  • «Федько у пошуках чупакабри».

Написав низку книг для підлітків: «Відчайдушні», «Не такий», «Незрозумілі» «Не ангел», «І паралельні перетинаються», «Дорослі зненацька», а також творів для дорослих: «Сапери», «Віраж», «Чужий».

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії і супутникові телеканали Суспільне Новини та Суспільне Крим. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного у Рівному: