У Клевані нарікають на неприємний запах від підприємства. Суспільне вирішило перевірити (ВІДЕО)

18:15, 11 лют. 2019
 
У Клевані нарікають на неприємний запах від підприємства. Суспільне вирішило перевірити (ВІДЕО)

Нарікання щодо неприємного запаху навколо підприємства "Колор С.І.М.", що виготовляє фарбу, на вулиці Центральній у селищі Клевань з’явилися учора та сьогодні у Фейсбук-спільноті "Клевань-Оржів Інфо". Автори постів, навколо яких тривало обговорення, Вікторія Чернобривко-Гребенець та Людмила Агапенко від коментарів на камеру відмовились. Натомість селищний голова Дмитро Жовтянський наявність неприємного запаху підтвердив. Тож журналісти UA: Рівне сьогодні поїхали у Клевань, запросивши при цьому туди і представників обласного лабораторного центру.

Будинок Руслана Демчина на вулиці Центральній у Клевані розташований найближче до території компанії "Колор С.І.М., з якої, за версією дописувачів фейсбук-спільноти, розповсюджується неприємний запах – приблизно 350 метрів. Цікавимося, чи відчував запах він.

На фото Руслан Демчина

– Так, є таке...
– Ви – тут поряд, може розкажете, яка ситуація? (журналіст)
– Я це помітив позавчора під вечір. І все. Таким ацетоном в повітрі...
– Як часто таке буває?
– Як часто? Один раз помітив. І все. 
– І знаєте точно, що звідти?
– Думаю, так. Бо коли підійшов ближче – вже аж красочкою потягнуло.

Інформацію про наявність запаху навколо території підприємства на вулиці Центральній підтверджує селищний голова Дмитро Жовтянський. Його наш дзвінок застав у дорозі. Коментар пан Дмитро озвучив телефоном.

– Ніяких проблем не було. Гостра стала проблема в минулому році по запахам. Відповідно, нами, – як селищною радою, – так і громадськими організаціями, в приватному порядку, і депутати зверталися в різні контролюючі служби стосовно даної проблеми. В результаті відповіді нам надані були з даних служб про те, що дане підприємство працює без порушень. На жаль, на сьогоднішній день ні мене, як селищного голову, ні громаду дана відповідь не влаштовує. Оскільки періодично на сьогоднішній день дані запахи є присутні на території, – розповів Клеванський селищний голова Дмитро Жовтянський.

 Слова про звернення від селищної ради щодо запаху у Клевані підтверджує головний спеціаліст Держпродслужби в Рівненській області Богдан Красько. Він пояснює: перевірок компанії "Колор С.І.М." працівники управління не проводили, оскільки підприємство надало позитивні висновки двох лабораторних досліджень.

На фото Богдан Красько

– В серпні 2018-го до нас звернулося підприємство "Колор С.І.М." щодо отримання рішення на викиди. Вони представили обгрунтування, які включають в себе результати лабораторних досліджень вмісту хімічних речовин в атмосфері. Дані дослідження проводили 2 лабораторії: Львівська і Лабораторний центр. У висновках – перевищення вмісту хімічних речовин не виявлено, – каже головний спеціаліст відділу ГУ Держпродспоживслужби в області Богдан Красько.

На прохання нашої знімальної групи на вулицю Центральну у Клевані приїжджають працівники Обласного лабораторного центру. У селищі вони роблять два контрольних забори повітря. Перший біля будинку Руслана Демчини.

На фото Тетяна Денищук

– Втягується повітря, а потім лабораторія проводить заміри, з реактивами. А тут повітря проходить через розчин... Фенол, формальдегід, аміак, NO2, SO2, – розповідає лаборантка Тетяна Денищук.

Другий замір – в іншій частині селища на межі трьохсотметрової санітарно-захисної зони, на вулиці Першого травня. Результати лабораторних досліджень якості повітря лікар Лабораторного центру Микола Лук’янов пообіцяв оприлюднити завтра.

Територія, яку селищний голова Дмитро Жовтянський, а також Руслан Демчина і дописувачі Фейсбук-спільноти "Клевань-Оржів Інфо" Людмила Агапенко, Вікторія Чернобривко-Гребенець та інші вважають джерелом запаху,  має на фасаді таблички трьох компаній: "Колор С.І.М.", "Хімія Парк" та "Композит-Сервіс".

Телефонуємо директорці компанії "Колор С.І.М.".

– Тільки-що закінчилися, буквально на минулому тижні лабораторні заміри в черговий раз. Перевірки СЕС, протипожежна і всіх решти організацій. Тому це все коментувати немає сенсу. Є структури, які відповідають за дотримання норм чинного законодавства в галузі екології, забруднень і так далі. І ми цим нормам відповідаємо. А те, що комусь заважаємо – завжди перед виборами дуже заважаємо, – розповіла директорка компанії "Колор С.І.М." Зоя Іващук.

Більш розширений коментар нашому телеканалу пані Зоя пообіцяла дати у середу.