Томашгород і ПЦУ: чи остаточно відміняється перехід (ВІДЕО)

12:16, 11 лют. 2019
 
Томашгород і ПЦУ: чи остаточно відміняється перехід (ВІДЕО)

На сході села у Томашгороді Рокитнівського району не підтримали перехід храму Московського патріархату до Православної церкви України.

За оцінкою сільського голови Володимира Яцкевича, участь в сході брало приблизно 300 людей, при тому, що загалом у Томашгороді проживає 1190 дорослих мешканців. Відтак, за словами Володимира Яцкевича, щоб вивчити думку усіх жителів села з цього питання, необхідно створити робочу групу.

В неділю в полудень у Томашгороді був призначений схід села. Ініціативна група з п’яти селян запропонувала томашгородцям зібратись у місцевому клубі для того, щоб вирішити про перехід парафії до Православної церкви України.


На фото Ніна Гіс
– Закон вийшов. Держава дала. Багато людей кажуть: хай буде наша церква українська. Бо ми знаємо, що це московський патріархат у нас. Ми договорились. Створили ініціативну групу. Ми самі сказали: "батюшка, переходь з нами, переходь з народом і не робіть армагедону в селі", – каже жителька села Томашгород Ніна Гіс.

У цей же час інша частина томашгородців почала збиратись біля місцевої церкви.


На фото Марія Гіс

– Нам дали томос. Що значить слово "томос"? Я його не розумію. Нам томос даний в 90-х роках разом із вільною Україною. Він зараз зберігається в Києво-Печерській Лаврі, в Свято-Угорській Лаврі, в Почаєвському монастирі. Там наш томос, там наша молитва, – говорить жителька села Томашгород Марія Гіс.


На фото отець Анатолій

– У нас Українська православна церква. Ми відносимося до блаженнійшого митрополита Онуфрія. Туди, де всі помісні церкви, котрі визнають Онуфрія. У нас не Московська церква, як говорять "московська". І говорять, що гроші я на Москву даю. Багато я давав гроші на Москву?, – висловлюється настоятель Томашгородської церкви Івана Богослова УПЦ МП отець Анатолій.


На фото сільський голова Володимир Яцкевич

– Ми бачим кількість – приблизно 300 чоловік. І це не є результат. У зв’язку з тим, що має бути явка, якщо це релігійне питання, 70-80%. Я думаю, в подальшому треба працювати. Треба створити механізм. Треба створити робочу групу з представників двох частин громади. Вивчати і приймати рішення. А рішення однозначно має прийняти громада, – розповів Томашгородський сільський голова Володимир Яцкевич.

На фото голова РДА Микола Кушнір

– У нас в районі церкви однієї приналежності, тому що Київського патріархату у нас церков немає. У нас є одна капличка. Там зереєстрована громада, але малочисельна. Зміна неминуча, це однозначно. Але треба час. Я переконував представників другої частини, що це рано робити. Що не треба про це говорити. Оцей момент є переломний, – сказав голова Рокитнівської райдержадміністрації Микола Кушнір.