Переходу в ПЦУ у селі Томашгород не буде, більшість – за УПЦ МП (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

13:49, 10 лют. 2019
 
Переходу в ПЦУ у селі Томашгород не буде, більшість – за УПЦ МП (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні у селі Томашгород Рокитнівського району відбулись збори, на яких обговорили питання щодо зміни УПЦ (МП) на Православну церкву України.

Як інформує з місця події кореспондентка Суспільного Галина Баранчук, на ці збори зібралось орієнтовно три сотні селян. Із них усього декілька висловились, що не проти змінити церковну юрисдикцію. Решта виступила за те, аби лишитись у підпорядкуванні Московського патріархату та після зборів пішли на богослужіння у місцеву церкву на честь св. Івана Богослова. Сільському храму, зазначимо, 110 років.

Відеорепортаж із Томашгорода дивіться на UA: Рівне згодом.

16:30

На інтерактивній мапі, де відслідковується процес переходу громад до ПЦУ, видно, що далі за село Збуж Костопільського району у жодному північному районі Рівненщини переходу не відбулось.

Ми попросили прокоментувати цю тенденцію доктора історичних наук Володимира Борщевича. Він вважає, що там існує певний консерватизм, закладений ще за часів Російської імперії і змінити свідомість людей не так просто.


На фото В.Борщевич, 2017 рік

– В роки війни Автокефальна церква більше парафій мала в центрі і на півдні, і майже жодної не мала на півночі області. Тобто навіть оцей короткий історичний досвід у церковному вимірі – він теж говорить про таку залежність, що і зараз проявляється. Якщо немає якогось організаційного центру і немає сильних людей, які можуть переконати – тоді, як правило, виграє ситуація «що є», тобто щодо залишення в складі московської патріархії. Тут ще один момент – маніпуляцій, я пам’ятаю, в нас у сусідньому селі московський священик побіг і сказав: «Так за українську церкву, за українську, ми ж – українська церква» – не сказавши людям всю правду, – прокоментував доктор історичних наук Володимир Борщевич.