Перехід до ПЦУ: як це було у Малих Дорогостаях (ВІДЕО)

20:00, 9 лют. 2019
 
Перехід до ПЦУ: як це було у Малих Дорогостаях (ВІДЕО)

Парафіянами Свято-Покровського храму у селі Малі Дорогостаї Млинівського району є також жителі сусідніх сіл Маслянка та Брищі. Ще 13 січня тут відбулись збори громади, на яких вони вирішили змінити релігійну приналежність.



Сьогодні ж по обіді у сільському будинку культури провели збори релігійної громади. Після реєстрації присутні обрали членів та голову лічильної комісії. В той же час уродженка села Малі Дорогостаї Олена Ковальчук, яка зараз, за її словами, мешкає у Луцьку, запевняла, що про сьогоднішні збори парафіяни УПЦ МП не знали.


Олена Ковальчук, учасниця зборів:
- Проінформовані були лише ті, які хочуть зробити бунт у селі. Тому що парафіяльні збори уже відбулися, всі органи і ви це знаєте. І органи по району, є документи засвідченні і громада вирішила залишитися у діючій православні церкві, яка є наразі, – сказала жінка.

Із залу до Олени Ковальчук вигукує жителька села:


- Ви візьміться трішки за розум! Їх запрошують, а вони не приходять. То як їх приводити? За руку?!

Настоятелем Свято-Покровського храму у селі є отець Олександр. На сьогоднішню зустріч він не прийшов, але передав лист старості округу Роману Зіню. Той його зачитав присутнім:

«Вказані збори проводилися не парафіяльною громадою і як наслідок – збори не правомочні. Приймати рішення про зімну конфесії – це є самоправним. Керівник релігійної громади с. М.Дорогостаї Олександр Ящук».

Далі люди голосують. 

Член лічильної комісії зборів Вадим Науменко підсумовує:

«Результати загальних парафіяльних зборів: проголосувало 126 учасників. Згідно списку виходить, що двоє – проти».

Отець Олександр, настоятель Свято-Покровського храму, спілкувався із журналістами телефоном.

- У нас були парафіяльні збори, зібрані мною – священиком і настоятелем Свято-Покровського храму, і цей протокол бачили також люди, і староста села бачив. Були церковно-парафіяльні збори, на яких також голосували, щоб залишитися у лоні УПЦ. 40 людей проголосувало за те, щоб залишитися, – сказав священик.

Читайте також по темі: Шосте село у Здолбунівському районі вирішило проголосувати за перехід у ПЦУ (ФОТО)