«Північний об’їзд»: які перспективи будівництва дороги, що розвантажить Рівне (ВІДЕО)

19:46, 6 лют. 2019
 
«Північний об’їзд»: які перспективи будівництва дороги, що розвантажить Рівне (ВІДЕО)

Землевпорядниця Шпанівської ОТГ, що у Рівненському районі Валентина Сьомак показує проект північного об`їзду Рівного. Його презентували на громадських слуханнях у селі 31січня представники Служби автомобільних доріг області.



- Буде робитися естакада через яр, вона проходить до залізниці, а вже від залізниці до села Малий Житин на кільцеву. Дорогу було заплановано десь у 80-х роках, відтак як розпаювання земель проходило, тоді ці землі не захвачувалися, вона є вільна. Це землі державного значення. Протяжністю 4, 5 з половиною кілометри і 1, 5 кілометри – це буде реконструкція в сторону Городоцької сільської ради, до «луцького кільця,коментує землевпорядниця Шпанівської ОТГ Валентина Сьомак.

Валентина Сьомак додає, що будуватимуть нову дорогу на полях за межами села, відтак і зауважень до цієї дороги не було ніяких.

Частина «Північного об`їзду» протяжністю 3 кілометри 300 метрів проходитиме також територією села Городок. Йдеться про ділянку від повороту на село Хотин і до «карпилівського кільця», на якій зроблять капітальний ремонт.

- Однозначно усі за будівництво такої дороги, оскільки при продажі «Рівне-Азот» ця дорога залишилася безхозною, вона увесь час належала «азоту». Але коли власником став Фірташ, дорога якимось чином стала безхозною. Ви бачите, в якому вона стані. До нас приїжджали преставники СБУ, щоб ми взяли її на свій баланс, а тоді передали Службі автомобільних доріг. На той час Служба автомобільних доріг була згодна взяти лише після повного проведення капремонту. Нашого бюджету дворічного не вистачить. Зараз добре, що розробляється цей проект і Служба автомобільних доріг бере на свій баланс, – розповідає заступник голови Городоцької сільради Сергій Поліщук.

У Службі автомобільних доріг кажуть, що проект будівництва нової ділянки об`їзду розробляла фірма "Мостопроект", а проект реконструкції існуючих ділянок – "Євробудпроект". Обидві – з Києва.

- Згідно державного бюджету, який був прийнятий і затверджений на 2019 рік, є окрема бюджетна програма і на неї на сьогоднішній день виділено 200 мільйонів гривень. Проектно-кошторисна документація готова, знаходиться зараз на експертизі. Ще будуть буквально завершальні – технічний регламент, тобто проходження техради,коментує Михайло Федорук, заступник начальника Служби автомобільних доріг області.

Точна вартість реалізації проекту, за словами Михайла Федорука, буде відома лише після проведення державної експертизи. На сьогоднішній день вартість об`їзду протяжністю в майже 22 кілометри оцінюють в один мільярд гривень. Після вибору підрядної організації роботи розпочнуться із місця, що неподалік транспортної розв`язки від траси Київ-Чоп у напрямку «житинського кільця».

На цій ділянці, яка має протяжність чотири з половиною кілометри, проводуть середній поточний ремонт. Після цього розпочнеться будівництво дворівневої розв`язки «Північного об`їзду». Загалом об`їздну дорогу, яка дозволить «зрізати» шлях із напрямку Києва в напрямку Луцька, зі слів Михайла Федорука, мають збудувати до 2021 року.