Відкликання депутатів-радикалів: оскарження триває у суді

18:03, 5 лют. 2019
 
Відкликання депутатів-радикалів: оскарження триває у суді

Долучити третю особу у справі – представника ініціативної групи зі збору підписів за відкликання двох депутатів облради та вислухати свідків. Такі клопотання розглядали сьогодні на четвертому підготовчому засіданні у Рівненському адміністративному суді за позовом екс-депутата обласної ради Володимира Ковальчука. Він вимагає скасувати рішення виборчої комісії щодо правильності оформлення листів із підписами, якими його позбавили депутатського мандада. На засідання Володимир Ковальчук не прийшов, його інтереси представляв екс-депутат облради Андрій Сайчук, якого відкликали разом Володимиром Ковальчуком. Заслухавши клопотання, суддя Володимир Щербаков переніс розгляд підготовчого засідання на перше березня.

На фото Володимир Щербаков

– Офіційним представником ініціативної групи по відкликанню депутатів Рівненської облради є Білий Андрій Олександрович, відтак вказану особу слід залучити до участі у справі в якості третьої особи на стороні, яка не заявляє самостійних вимог, – повідомив суддя Володимир Щербаков.

Суддя Наталія Друзенко розглядає аналогічний позов від екс-депутата Рівненської обласної ради Андрія Сайчука, який теж вимагає скасувати рішення виборчої комісії.

На фото Наталія Друзенко

На сьогоднішньому підготовчому засіданні він також клопотав про виклик до суду трьох свідків по справі. Заслухавши клопотання суддя оголосила, що розгляд справи по суті відбудеться 1 березня.

На фото Андрій Сайчук

Справи фактично індентичні на 98%, співпадають за винятком деяких обставин. Комісія не надавала ані мені, ані Ковальчуку змоги ознайомитися з документами. І лише десь тиждень тому, можливо, трішки раніше, я мав змогу ознайомитися із підписними листами, з протколами усіма, з усім необхідним обсягом інформації. Немає такої статі закону України "Про статус депутатів місцевих рад" і такого пункту організації роботи ведення діловодства в комісіях, які виборча комісія не порушила б, – сказав екс-депутат Рівненської обласної ради Андрій Сайчук.

На фото Наталя Загиней

Голова обласної виборчої комісії Наталія Загиней у свою чергу стверджує, що обласна виборча комісія діяла лише у рамках закону:

Керуючись законом про статус місцевих депутатів. Про що викладено усе абсолютно і на сайті обласної ради. Це публічна інформація, кожне засідання кожне рішення, протокольне рішення, постанови. Все це є у загальному доступі, але чим це все закінчиться будемо чекати.

Нагадаємо, що 5 грудня 2018 року обласна виборча комісія підтвердила правильність оформлення підписних листів за відкликання депутатів обласної ради Володимира Ковальчука та Андрія Сайчук. З приміткою – без перевірки підписів виборців із залученням органів Держреєстру та поліції. За два місяці до того, 7 жовтня, на зборах виборців "Радикальної партії Олега Ляшка" у Міському будинку культури, присутні вирішили розпочати процедуру відкликання Ковальчука та Сайчука зі складу депутатів Рівненської обласної ради.