Митрополит УПЦ МП Варфоломій не пояснює, як саме на нього тисне влада

19:33, 4 лют. 2019
 
Митрополит УПЦ МП Варфоломій не пояснює, як саме на нього тисне влада

Митрополит Рівненський та Острозький УПЦ МП Варфоломій у коментарі телеканалу «Росія 1» повідомив про тиск влади на церкву в Україні. UA: Рівне звернулося із запитаннями до митрополита Варфоломія та, на відміну від російського телеканалу, нам він ситуацію не пояснив. Це сталось іще напередодні вихідних. Аби інформація не виглядала однобоко, ми навмисне дочекались понеділка, аби у повноцінний робочий день мати змогу почути позиції посадовців із цього приводу. 

31-го січня 2019 року митрополит Рівненський і Острозький УПЦ московського патріархату Варфоломій під час візиту до Москви в інтерв’ю центральному телеканалу заявив про тиск влади на їхню церкву. До російської столиці він приїхав на урочистості з нагоди десятиріччя інтронізації патріарха Російської православної церкви Кирила. Святкування відбувалися у Кремлівському палаці.

Серед іншого, на цьому заході президент Російської федерації Володимир Путін заявив про те, що він «залишає за собою право захищати права людини, в тому числі і на віросповідання».

У телесюжеті, який вийшов на каналі «Росія 1», митрополит Рівненський і Острозький УПЦ московського патріархату Варфоломій заявив: "Влада робить все можливе, аби на нас натиснути. Ми боремося і сподіваємося, що Господь допоможе нам".

Кореспондент UA: Рівне спробував отримати коментар з приводу цієї заяви від самого митрополита Варфоломія. Вікарій Рівненської єпархії УПЦ московського патріархату Пимен вранці телефоном зазначив, що впродовж дня повідомить, чи коментуватиме митрополит Варфоломій свій візит у столицю Росії. Однак, згодом на наші дзвінки вікарій більше не відповідав. Суспільне усе ж залишає право Рівненській єпархії та особисто митрополиту Варфоломію озвучити свою позицію.

Оскільки із сюжету журналістів «Росія 1» незрозуміло, про яку саме владу та про який тиск ідеться, Суспільне звернулось у обласну адміністрацію як головний орган виконавчої влади на місці із проханням прокоментувати сказане митрополитом у Москві. Радниця голови ОДА Ірина Михалевич сказала, що цю подію вони не коментуватимуть, оскільки немає предмету дискусії, додавши, що заяв про якісь утиски вірян до них не надходило. Не коментують цю подію і в УСБУ області, сказала речниця управління Інна Ілючок.