Вірні УПЦ (МП) влаштували "молитовне стояння" під райадміністрацією (ВІДЕО)

16:26, 4 лют. 2019
 
Вірні УПЦ (МП) влаштували

Сьогодні у передобідню пору під стінами Здолбунівської РДА вірні УПЦ, що перебуває в єдності із московським патріархатом, провели молитву та передали голові району Сергію Кондрачуку звернення із вимогою не втручатись у справи церковні. Декількахвилинне відео із цього заходу сам голова РДА оприлюднив на власній сторінці у мережі Facebook.

Відео зі сторінки голови РДА


Благочинний Здолбунівського району УПЦ (МП) протоієрей Юрій Шевчук прокоментував Суспільному телефоном цю подію так:

На фото Юрій Шевчук, світлина із сайту єпархії

- Це був не візит, це молитовне стояння. Мирне. Ми висловили те, що і духовенство, і миряни – ми є Українська православна церква і наш предстоятель – митрополит Онуфрій. Ми хотіли привернути увагу на те, що в нас по Здолбунівщині за останніх три тижні почались нехороші речі по селах, проходять збори в клубах і нібито мирний перехід в ПЦУ. Але він не є мирний, підписи збираються під тиском. Це не є вільне волевиявлення.

Збори мають відбуватись у храмі і з благословення настоятеля, бо збори парафіяльної громади і територіальної – то зовсім різні речі. І приходять ті, хто і в церкву не ходять і вирішують долю храму. Це села Нова Мощаниця, Півча, Буща, Копитків. Ми взиваємо до голови РДА як до представника Президента в нашому районі, представник влади, щоб він не брав участі в цьому всьому. Він в соцмережах підтримує активно (переходи до ПЦУ, - ред.). Коли відбулось захоплення храму в селі Урвенна, то пан Сергій приїхав на службу, привітав людей і вручив їм ікону. Мав би бути голова нейтральним у цьому. Ми передали йому звернення. В мене син – офіцер, мені дуже прикро, що нас називають не патріотами і «руськім міром», - сказав протоієрей Юрій Шевчук.


А ось як коментує цю подію голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук.

На фото Сергій Кондрачук

- Під стіни РДА приходило трохи більше сотні прихожан Російської православної церкви в Україні, священнослужителі. Вони подавали заявку на проведення акції, що будуть молитись за мир в Україні та захист прав віруючих, бо, на їхню думку, влада району в моїй особі утискає православних віруючих РПЦ. Чомусь в них думка, що то не 58 людей в Урвенні, не майже сто в Копиткові, не більше ста в Півчі і Новій Мощаниці, не майже 200 в Бущі, які заявили про приєднання до ПЦУ, а я якось підбурюю. Хоча підбурити дві сотні людей… Молились вони за мир, я їм сказав, що було би дуже добре, щоби за мир помолився їхній владика Варфоломій, який нещодавно їхав у «центр світового православ’я» – у Кремль, міг там бачити Путіна. Може б так його молитви швидше би дійшли. (керуючись журналістським стандартом балансу думок, журналісти Суспільного намагались отримати коментар митрополита Варфоломія з приводу його візиту до Москви на 10-річчя інтронізації патріарха Кирила та заяви російському каналу про утиски в Україні. Вікарій Рівненської єпархії УПЦ московського патріархату єпископ Пимен вранці телефоном зазначив, що впродовж дня повідомить, чи коментуватиме митрополит Варфоломій свій візит. Однак згодом на наші дзвінки вікарій більше не відповідав, - ред.)

Я сказав їм, що вони дуже мужні люди, як і їхній владика, який не побоявся на п’ятому році війни їхати в той Кремль, не боявся бути ув’язненим, як наші моряки чи інші герої України, яких незаконно утримує Москва. Вони звернення лишили, щоби влада не втручалась, але конкретно сказати, в чому втручання вони не можуть. Вони просто знають, що ще до призначення на посаду в 2015-му я маю певне відношення храм у Новосілках перейшов з московського патріархату в Київський. Відповідь на їхнє звернення буде дана у відповідності до закону. Які дії? Наші громади по району хочуть приєднатись до ПЦУ. Яке відношення до цього маю я?,підсумував С.Кондрачук.

Головне фото – зі сторінки Сергія Кондрачука.