Церква зачинена, але збори почались: у Макотертах хочуть перейти до ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

11:16, 3 лют. 2019
 
Церква зачинена, але збори почались: у Макотертах хочуть перейти до ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Неділя, 3 лютого, село Макотерти Рівненського району. Учора під час попередніх зборів релігійної громади цього села та сусіднього Шостакова, які мають одну на двох церкву, вирішили змінити УПЦ (МП) на ПЦУ. Як повідомляв нам житель Макотертів Олексій Конциман, за результатами зборів 57 осіб підтримали перехід, шестеро – утрималися.

Основні збори з цього приводу мали пройти сьогодні одразу після богослужіння у Свято-Покровській церкві.

Як інформує з місця події наша журналістка Анастасія Бачук, люди їй розповіли, що зранку священик УПЦ (МП) отець Володимир приїхав із запізненням, сказав, що забув від храму ключі та поїхав.

Відтак богослужіння селяни провели на вулиці, очолив його отець Андрій із Радухівки, це за 10 кілометрів від Макотертів. Священик належить до ПЦУ.

Прихильників УПЦ (МП) на місці немає, також поруч із церквою чергує поліція.

Наразі громада розпочала офіційні збори та збирається підписати протокол про перехід до Православної церкви України.

Ми слідкуємо за розвитком подій, подробиці на Суспільному згодом.

12:00

Збори громади завершились. Загалом "за" перехід до ПЦУ сьогодні проголосувало 67 чоловік, "проти" – 18 (це ті, які висловили свою позицію ще до початку богослужіння на вулиці та пішли). Як пояснив журналістові новообраний голова парафіяльної ради Олексій Конциман, тепер вони звернуться до Рівненської єпархії ПЦУ та очікуватимуть на їхню відповідь, чи готові їхню громаду прийняти в лоно нової помісної церкви.

Також зазначили, що відчиняти церкву силоміць наразі ніхто не планує. 

17:40

Ми поспілкувалися по телефону із настоятелем Свято-Покровського храму отцем Володимиром.

За його словами, прибічників Московського патріархату у селі більше – їх більше 70 чоловік і вони поставили свої підписи проти переходу в ПЦУ. Ці документи отець Володимир збирається віднести до архієрея. Він і вирішить, як далі проводитимуть богослужіння – прокоментував священик.

– Там тільки одна є конфесія, то моя, там більш нема ніякої конфесії. І ключі в мене. І ніхто не має мені права, окрім мене, закрити і відкрити. Для того, щоб закрити церкву, треба, щоб прийшов суд і була виконавча служба, яка могла б закрити і від мене ключі віддати, – сказав предстоятель Свято-Покровського храму (с. Макотерти) отець Володимир.