Таксидерміст подарував рівненському музею опудало риби (ФОТО)

11:45, 30 січ. 2019
 
Таксидерміст подарував рівненському музею опудало риби (ФОТО)

Новий експонат з’явився в обласному краєзнавчому музеї. Опудало судака виготовив і передав у відділ природи рівнянин Павло Мовчанюк.

Таких фахівців називають таксидермістами. Пан Павло запевняє, що займається цим на аматорському рівні, а навчається за відеоуроками в Інтернеті. Виготовлення опудал чоловік поєднує зі своїм захопленням риболовлею. А подарувати один зі своїх виробів музею вирішив після того, як побував там із сином на екскурсії. І зауважив, що наявні в експозиції закладу опудала виготовлені ще майже 40 років тому.


На фото Павло Мовчанюк

– Знімається шкіра з плавниками, усім. Піддається обробці, виготовляється манекен. Вставляється туди, шкіра одягається, зашивається, виставляються всі плавники. Сохне два тижні, очі вставляються, фарбується. Я виготовляю очі сам, вгинаю їх з оргскла і розфарбовую зсередини. Очі виготовляю сам з оргскла. Маючи таке хобі, вирішив заглянути в Рівненський краєзнавчий музей і подивитися на стан експозиції, того, чим я займаюся. І побачене спонукало, що я в змозі зробити, принаймні, не гірше, – каже таксидерміст Павло Мовчанюк.


На фото Ростислав Шикула

– Таксодермія пішла вперед на багато-багато кроків. Тому цей екземпляр уже сьогодні можєна вважати порівняно із тим аматорським. А нові експонати виглядають професійно. У свій час працював техніком-таксидермістом 2-ї категорії, і через мої руки пройшла маса опудал. І я їх вмію робити, скажу, що зроблено на високому рівні, – розповів біолог Ростислав Шикула.