Перебудувати "Авангард": тендер виграла "Фіалка" (ІСТОРІЯ)

16:12, 29 січ. 2019
 
Перебудувати

Сьогодні найнижчу ціну в аукціоні на реконструкцію стадіону "Авангард" у Рівному, що закінчився о 16:06, запропонувала фірма "Фіалка" родини Фалко. Загальна вартість робіт із реконструкції – 212 мільйонів, УКБ оголошувало аукціон на 202. "Фіалка" понизила це до 199 мільйонів 800 тисяч. Згідно із зазначеною на сайті "ProZorro" інформацією, роботи виконавець повинен виконати до 25 травня 2021-го року.

Із поданих шести фірм до аукціону тендерний комітет допустив три, усі вони рівненські: "Фіалка", "Стиль-Декор" та "РЕНОМЕ-ЄВРОБУД". Інші відхилили на етапі верифікації з ряду причин, серед яких: відсутність деяких документів, фінансових гарантій, певного виду техніки і навіть, рівень кваліфікації працівників. 

Скрін із сайту публічних закупівель "ProZorro"

Нагадаємо, про масштабну реконструкцію "Авангарду" у Рівному заговорили у 2016-му році. Однак почати її, ба, навіть, довести справу до пошуку виконавця не могли до осені 2018-го. Та й то перший тендер через скаргу одного з учасників відмінили.

Про те, які етапи передували сьогоднішній події, ми нагадаємо, аналізуючи виступи міського голови Рівного Володимира Хомка, які маємо у архіві Суспільного і не тільки.

Ще 27 квітня 2016-го року у власному відеоблозі мер сказав таке:

Скрін із відеоблогу мера від 27-го квітня 2016-го року

"Вартість стадіона повинна бути приблизно 100 мільйонів гривень і ми допускаємо її зміну в межах 10%. Попередньо, обговоривши з громадськістю, домовились, що реконструкція буде проводитись в три етапи: на першому етапі буде реконструйована вхідна центральна трибуна, в якій буде влаштований великий біговий зал для легкоатлетів і буде прохід центральний тільки над залом. Трибуна буде трьохповерхова, плануємо зробити там готель, і – з великим накриттям. На другому етапі буде реконструйована нинішня центральна трибуна з коментаторськими кабінами – також велика і також з накриттям. І на третьому етапі – віражні трибуни… таким чином приблизно 17-18 рік ми повинні мати оновлений стадіон "Авангард".

Середина 2016-го, громадськість вперше бачить, як приблизно виглядатиме стадіон «Авангард» на 13,5 тисяч глядацьких місць після перебудови.

Відео зі сторінки «Legend 11» 

Після цього починаються пошуки проектної організації, обирають львівський "Арт-простір". Виготовлення власне самого проекту затягується. 6-го березня 2017-го року Володимир Хомко у розмові із нашим журналістом повідомляє:

– Буде цікаво мешканцям повідомити по новинах, що проект готовий і дуже сподіваюсь у цьому півріччі почати його ("Авангард", – ред.) будувати. Для мене це надзвичайно важливо.

Уже 29-го березня 2017-го під час перерви на сесії Рівнеради міський голова знову озвучує:

– Уже проект є, уже на цьому тижні або на початку наступного презентацію… вже є ролик відео, ми зберемо всіх журналістів, я вам презентую вартість, всі абсолютно показники і якщо дасть Бог все буде нормально – так як я і казав, почнем будівництво стадіона. На це я кошти маю.

Проект реконструкції "Авангарду" львівські архітектори з "Арт-простору" таки презентують – у квітні 2017-го. Це сталось після двох відтермінувань та загалом чотирьохмісячної затримки. Вартість об’єкту озвучують в 110 мільйонів гривень

Скрін із сюжету про презентацію від 7 квітня 2017-го року

Скрін із сюжету про презентацію від 7 квітня 2017-го року

Далі – коментар мера під час цієї презентації:
– 50 мільйонів є в мене зараз, у нас з вами 50 мільйонів є. Якщо ми ще залучимо, наприклад, 10-15 мільйонів на комерцію – то половину стадіону можемо профінансувати в цьому році, – сказав В.Хомко.

Восени представники компанії-проектанта прибули до Рівного, аби внести зміни до проекту, збільшити кількість бігових доріжок з 6 до 8. Далі цей проект чекала державна експертиза, виконавцем якої було держпідпримство "Укрбуддержекспертиза". Із невідомих наразі громадськості причин про її результати інформації не було кілька місяців.

Ще 15-го вересня 2017-го року, коли громадськість та журналісти знову почали активно цікавитись долею проекту, коментар Володимира Хомка уже був таким:

– По «Авангарду» – ніяких коментарів, заборонив всім давати. Лише постфактум, щоб не ловили мене за язик. Прийде – розкажу, щось зробилося – розкажу. Таємниці не роблю, але навмисно не хочу, щоб мене ловили за язик із цим проектом, – говорив очільник міста.

На документацію на той час уже було витрачено більше мільйона гривень. Журналісти Суспільного при кожній нагоді задавали питання меру про терміни, ситуацію на початку жовтня 2017-го він коментував так:

– Написали лист, що будемо розривати угоду, подавати в суд і так далі. Тобто всі дії офіційні ми зробили. В нас є офіційна заключена угода і вони вже нам давно повинні були… терміни вийшли, вони повинні нам представити проект. Моїй злості немає межі. Є два варіанта: або вони принесуть, – ну, цей рік пропав, на жаль, – або вони до кінця року принесуть проект і ми будемо з ним працювати, або ми судимся і замовляєм проект в іншої проектної організації,сказав тоді мер.

Експерт із тендерних закупівель Святослав Клічук у коментарі журналістам до цієї теми зазначав, що однією із причин затримки, на його думку, була недосконало прописана угода із виконавцем, де зазначались кінцеві терміни як «по факту виконання», тобто конкретної кінцевої дати у календарі вказано не було.

Тим часом футбольна команда "Верес" за відсутності у місті стадіону, який би відповідав нормам, грала за межами Рівного, тривалий час – у Львові. А 8-го грудня 2017-го року під записи телекамер причетні до ідеї реконструкції посадовці, представники влади безпосередньо на стадіоні, який у нас через його стан ще називають "Колізеєм", вкотре заявили, що справа ось-ось зрушиться із місця. Як це було – пригадаємо у репортажі.

6-го лютого 2018-го року у програмі «Тема дня» на UA: Рівне Володимир Хомко сказав таке:

– Як тільки будуть передані документи, завтра сесія, виділяємо 20 мільйонів і тут же оголошуємо конкурс. До речі, також колосальна проблема, ви не думайте, що буде наступний етап простіший, тому що зараз будуть лізти, я вибачаюсь, всі «шарамижники» приймати участь в будівництві стадіону. Нам потрібна фірма пристойна, з обіговими коштами і з досвідом… Зараз прийде купа фірм, які повилазять з підвалів і будуть давати на 30-40% нижчу ціну. І це теж буде проблема – виписати правильно умови конкурсу і не допустити таких фірм до участі в конкурсі. Нам треба пристойна фірма з обіговими кошами і пристойним досвідом, – коментував мер.

20 мільйонів на позачерговій сесії таки виділяють, але згодом у травні 2018-го за позовом депутата-«радикала» Романа Стасюка суд це рішення Рівнеради скасовує, бо "питання, які розглядалися на позачерговому пленарному засіданні 07 лютого 2018 року не вносилися і не були розглянуті на Погоджувальній раді. Проект оспорюваного рішення було опубліковано з порушенням строків визначених ч.3 ст. 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Сам проект реконструкції управлінню капітального будівництва Рівнеради, тобто замовнику, передають ще у березні 2018-го. Однак у квітні його знову відправляють на коригування через збільшення зарплати будівельникам.

Вже у серпні 2018-го року УКБ оголошує тендер на реконструкцію, її вартість не 110, а 212 мільйонів гривень (у тендері вказують неповну вартість – 202 мільйона). Після засідання виконкому міський голова коментує перспективи будівництва так: 

– Нам дуже важливо в цьому році розпочати, щоб ми почали за свої кошти. Щоб підготувати документи на ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку, - ред.) наступний рік. Це важливо, бо буде основне фінансування. І ще важливо, щоб Верховна Рада не була перероблена і всі ті люди, які нам обіцяли кошти, залишилися при своїх посадах,розповідав Володимир Хомко 14-го серпня.

13-го листопада 2018-го року перший тендер із визначення підрядника по "Авангарду" скасовують. Це робить Антимонопольний комітет. "Адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства в сфері публічних закупівель прийняла своє рішення після звернення підприємства "Луцьккомунбуд"", – записали на сайті публічних закупівель "ProZorro". Нагадаємо, документи на нього подавали вісім компаній, тендерний комітет допустив до аукціону лише "Фіалку" та "РЕНОМЕ-ЄВРОБУД".

– Ми оголошуємо повторний тендер. Далі півтора місяці, як і раніше, чекаємо, хто подасть заявки. Ми живемо в такому режимі, що політична складова у всьому. Не буду нічого з цього приводу говорити, не звик говорити, коли не маю аргументів. Маю тільки домисли і підозри. Але очевидно: два місяці втратили знову, – сказав тоді міський голова.

Сьогодні, 29-го січня 2019-го року після закінчення аукціону ми зателефонували керівнику фірми "Фіалка" Юрію Фалку та попросили його прокоментувати результат та перемогу в тендері. Наводимо телефонну розмову журналіста та керівника фірми:

– Пане Юрію, ми хочемо отримати коментар з приводу тендеру на "Авангард". Як Ви, як у Вас настрій?
– Виклик новий, який, так би мовити – треба готуватись, свої можливості-потужності залучати і робить.

– В своїх силах впевнені?
– В своїх ні, а в своєму колективі впевнений.

– Після закінчення тендеру ми вже бачимо в Інтернеті, ну народ реагує приблизно так: "капєц, "Філака…". От яку Вашу відповідь подати? Що люди так якось скептично ставляться до "Фіалки"?
– Знаєте, це все… собаки гавкають – караван іде. Ми робимо свою роботу. Ми себе не позиціонуємо як якісь ті, хто чогось бояться, якихось викликів. А позиціонуємо себе як будівельна компанія, тому… Ми на ринку з 2004-го року будуєм, тому досвід в нас… 15 років як мінімум тільки я займаюсь будівництвом. А мої колеги, які зі мною працюють, є люди, в яких більше 40 років стажу.

– Коли Ви прогнозуєте почати?
– Коли буде заключна угода, коли будуть отримані дозволи на початок робіт. Впевнений, що воно буде швидко, всі зацікавлені в тому, щоб воно рухалось. Зараз управління капітального будівництва має займаться дозвільними документами. Отримаємо дозвіл – тоді й приступаєм.