Начальник судової адміністрації Вдовиченко не знає, скільки коштів у нього вилучили та заявляє про крадіжку (ІНТЕРВ’Ю)

13:26, 25 січ. 2019
 
Начальник судової адміністрації Вдовиченко не знає, скільки коштів у нього вилучили та заявляє про крадіжку (ІНТЕРВ’Ю)

Журналістка UA: Рівне поспілкувалася з фігурантом справи про розкрадання бюджетних коштів та майна, керівником теруправління Державної судової адміністарції у Рівненській області Віктором Вдовиченком, у якого напередодні правоохоронці провели обшук. Посадовець підтвердив, що кошти знайшли саме у нього, утім не зміг згадати скільки коштів вилучили під час обшуку. А ще вважає, що слідчі під час обшуку допускали порушення і навіть повідомляв про викрадення коштів на лінію 102. Детальніше у інтерв’ю Юлії Друктейніте.

Служба безпеки України спільно з слідчими нацполіції та прокуратурою провели обшук у помешканні начальника Територіального управління Державної судової адміністрації в Рівненській області Віктора Вдовиченка. Як згодом повідомила СБУ, обшуки також пройшли на робочому місці керівництва ТУ ДСА, у нежитлових приміщеннях фігурантів та у підприємців, які співпрацювали з адміністрацією.

Слідство, як йдеться у повідомленні СБУ, триває у справі про розкрадання бюджетних коштів та майна, виділених для забезпечення роботи місцевих судів, керівництвом теруправління Державної судової адміністарції у Рівненській області. На оприлюднених СБУ фото з обшуків – стоси готівки лежать на сейфах, які знаходяться у приміщенні схожому на житлове.

Віктор Вдовиченко не виявив бажання спілкуватися з кореспондентом UA: Рівне, коли правоохоронці покинули його помешкання, а згодом не піднімав слухавку. Отож аби поставити йому запитання щодо обшуків, журналістка відправилася до теруправління судової адміністрації, де поспілкуватися з Віктором Вдовиченком таки вдалося.

– Обшуки не тільки в мене вдома були, а в інших підприємств і підприємців, з якими в нас договірні стосунки, – каже начальник Територіального управління Державної судової адміністрації в Рівненській області Віктор Вдовиченко. – А, на мою думку, нічого не знайшли, бо невідомо було, що шукають. На мої запитання під відеозапис двічі: «Назвіть, будь ласка, які цінності, можливо, ви шукаєте, які грошові кошти, або у валюті, або щось інше шукаєте, які документи?», двічі було і при моєму адвокаті проігноровано і сказано: «Ми діємо так, як написано в ухвалі, шукаємо матеріальні цінності, які, можливо, можуть бути причетні до чогось». А до чого? До розтрати ніби державних коштів, а розтрату не пред‘явлено. В нас нема ні ревізії і нічого нема, щоб про розтрату говорити.

– Ви сказали, що в інших підприємців обшуки, це в кого? – журналістка.

– Це, можливо, таємниця слідства, я не знаю, я просто чув, що в багатьох наших партнерів, з ким працюємо, проводились одночасно обшуки, на підприємствах, де працює моя дружина, в моїх двох будинках. Це звичайне явище, їхнє право проводити.

– Ці обшуки проводили паралельно чи і інші дні?

– Частково паралельно, частково в порушення закону в змішаному часі.

– Скажіть, будь ласка, чи стосуються обшуки передачі будівлі Національного банку України [на вул. С. Петлюри у Рівному] судовій адміністрації?

– Не вказано щодо передачі будівлі нічого, або не передачі. Мені здається, що воно не має відношення до того. Я маю інформацію, що це тенденція загальноукраїнська, мені відомо, що подібні проведені вчора чи позавчора в інших областях обшуки. І по тій самій статті.

– А в яких інших областях, можливо, назвете?

– Мені нібито відомо... – каже Віктор Вдовиченко і після паузи продовжує. – Зрештою, я офіційно ще не знаю, тому не буду казати. Я знаю, що у наших колег теж були.

– У вас знайшли готівку?

– Так.

– У вас немає [готівки] в декларації за минулий рік... – журналістки.

– За минулий рік ми ще декларацію не здавали.

– За 2017 рік.

– Будемо здавати декларацію за минулий рік і вона там обов‘язково буде.

– Скільки у вас готівки знайшли?

– Я не пам‘ятаю. Оскільки вони поступили в порушення кримінально-процесуального кодексу – винесли грошові кошти з хати до завершення обшуку і оформлення протоколу. При тому таємно винесли, нікого не попередивши і передали невідомо для мене кому, для яких осіб. Ми це з адвокатом, з учасниками усіма зазначили в протоколі відповідно. Це суттєве порушення. Реально так як викрадення коштів. Я про це повідомив поліцію на 102.

– Одразу?

– Одразу. І у нас все підписано похвилинно. Ми відкриті, ми показали все, що в нас є і це невеликі статки. В нас сім‘я, скажем, ми давно працюємо, заробляємо. Дружина в бізнесі. Син працює. Я не знаю точно, бо я хотів звіритись з проектом опису, який надавав мені слідчий, не підписаним ще і попросив: «а дайте я звірюсь з пакетом, який там запакований». Бо закрався в мене сумнів, стрічка дуже коротенько, а на пакеті було більше написано. А він нас повідомляє, що він відправив кошти чи в УМВС, чи в банк.

– А він це хто?

– Слідчий. Мазур. А далі як звати – не знаю.

– А скільки на пакеті було написано?

– Я не можу пригадати, бо там були і гривні, були і євро, були і долари. Я кажу, це невеликі суми. Але я просто хотів звіритись з його описом, який він підготував до вилучення. Але цього не вдалося зробити.

– Справа ж відкрита – кримінальне провадження проти вас?

– Я не знаю ще, чи відкрито, чи не відкрито, відповідно, ми будемо давати пояснення по всіх питаннях. Оскільки ми люди публічні і кожен державний службовець має все пояснити: і по своїх функціональних обов‘язках, і по коштах, і по інших моментах – те, за що він відповідає.

– Вас уже викликали до слідчого?

– Ні ще. Викличуть – будемо пояснювати.

У декларації Віктора Вдовиченка за 2017-й рік посадовець вказав дохід за основним місцем роботи – у судовій адміністрації – 441 тисячу 981 гривню. Жодних готівкових коштів або коштів на банківських рахунках у декларації Віктор Вдовиченко не вказав.

Читайте також:

Пачки готівки та сейфи – СБУ показала, що знайшли під час обшуків у керівництва судової адміністрації Рівненщини

У помешканні начальника теруправління судової адміністрації в Рівненській області провели обшук