В музеї відкрили виставку ляльок із льону та народних іграшок (ВІДЕО)

18:51, 24 січ. 2019
 
В музеї відкрили виставку ляльок із льону та народних іграшок (ВІДЕО)

Якщо ви цікавитесь ляльками із тріпаного льону і народними іграшками з підручних матеріалів -тоді вам у Рівненський обласний краєзнавчий музей.


Відсьогодні тут діє персональна виставка Вікторії Кисиленко. Жінка - одна з ініціаторок "Музейних гостин", а ще вона завідує шкільним музеєм народної іграшки. І саме вона першою в області майже 40 років тому відродила поліську ляльку.

 

Демонструючи свою роботу під назвою "4 пори року – 4 пори життя", народна майстриня Вікторія Кисиленко розповідає:

На фото майстриня Вікторія Кисиленко

 – Дитинство, юність, материнство і старість, – каже Вікторія Кисиленко. – Сама собою напросилася ця тема і, знаєте, хотілося і хотілося її робити. А як зробила, на душі стало приємно-приємно, що я свої почуття вилила в льон, в картину. І я задоволена. А люди, – кому як сподобається.

Свою виставку майстриня назвала "Моя душа". Частину виставки сформували з фондів музею народної іграшки, що діє у 19-тій рівненській школі. У збірці – забавки різних поколінь із природних матеріалів. Її Вікторія Кисиленко щораз поповнює власними ляльками і виробами своїх вихованців.

На фото Ольга Парницька

 – Іграшка в житті кожного – дуже важлива річ. Я знаю Вікторію Никифорівну ще з дитинства, коли ми жили коло неї на районі. І мої однокласники до неї зграйками ходили. Вона всіх вчила, всім показувала, як це робити. Думаю, головна її заслуга – те, що вона все робить із любов’ю, – каже майстриня студії декоративно-ужиткового мистецтва Ольга Парницька.

Головна у творчості Вікторії Кисиленко – лялька з тріпаного льону. За словами заввідділу етнографії обласного краєзнавчого музею Алли Українець, свою першу ляльку Вікторія Кисиленко зробила у 1981 році.

На фото Алла Українець

Не зраджувала собі і своєму напрямку. Вона перейшла на складніші композиції, вчитель багатьох майстрів, організатор багатьох свят. І врешті-решт ми якось із нею говорили про те, що пора б у нас створити ярмарок і ми його створили, а потім цей ярмарок дістав назву "Музейні гостини", – розповідає Алла Українець.

Нинішня виставка присвячена дню народження Вікторії Кисиленко, який вона відзначатиме 11 лютого. Майстриня зізнається, що зараз її ляльки, через брак льону, меншають у розмірах.

Льонозаводу немає, льонокомбінат не випускає зараз льоноволокно. Як я у Вараші спитала, то сказали, що як переселяли від річки всіх у 5-поверхові хати, то попалили станки і льон попалили. І з тої пори уже років з 10 немає гарного льону. Коли з’явиться льон я, мабуть, уже не побачу. А мені дуже прикро. Бо я сама вибрала цей матеріал і хочу продовжувати робити з тріпаного льону, – каже Вікторія Кисиленко.

Персональна виставка Вікторії Кисиленко у краєзнавчому музеї діятиме протягом двох тижнів.