Депутати облради на сесії відмовили підприємству, яке хотіло видобувати базальт

16:10, 23 січ. 2019
 
Депутати облради на сесії відмовили підприємству, яке хотіло видобувати базальт

Київська фірма «Терабут Компані» на території Великомидського родовища, що у Костопільському районі, планує видобувати базальт на ділянці розміром 31 гектар. У грудні підприємство попросило Держгеонадра надати їм спецдозвіл на видобуток базальтів. Згідно з поданим до Мінекології повідомленням про плановану діяльність, передбачається попереднє розпушення базальтів за допомогою гідромолота, видобуток базальтів без застосуванням буропідривних робіт та рекультивація земель по закінченню видобування копалин.

Голова фракції «Батьківщина» Микола Кучерук вважає, що створення нових робочих місць допоможе розвитку економіки. Тож пропонує питання підтримати.

На фото – Микола Кучерук

Родовище, яке є в Миську, воно вже експлуатувалося. Там була ліцензія, але ті люди, які хотіли там його розробляти, виявилися, на жаль, слабкі фінансово. Ліцензія є, родовище є, інвестиції нам для області потрібні, – пояснює він.

Згідно з випискою із Єдиного державного реєстру, фірма зареєстрована 8 листопада, повідомляє голова фракції «Конкретних справ» Богдан Файфура.

На фото – Богдан Файфура

І ця фірма встигає 24 листопада написати листа, що давайте ми почнемо розробляти родовище копалин. При наявності коштів і бажання в нас за півтора місяці можна зареєструвати фірму з одним чоловіком, тут навіть немає бухгалтера, – зазначає депутат.

Голова екологічної комісії облради Володимир Валявка пропонує депутатам не підтримувати питання. За його словами, проти виступає місцева громада. Каже, комісія прийняла рішення відмовити компанії з трьох причин. Зокрема, був лист-заперечення обласної адміністрації стосовно цієї компанії, бо вона новостворена та не має матеріальної бази.

На фото – Володимир Валявка

Також на комісії був присутній сільській голова і він висловився проти надання погодження, оскільки компанія не приїхала до них, не поспілкувалися вони. І ще одне: ми навіть запрошували на комісію свою, щоб надали якусь інформацію щодо компанії, вони також не з’явилися на нашу комісію, – пояснює голова екологічної комісії облради.

У підсумку за відмову в наданні дозволу цій фірмі голосує 34 депутати. Згідно з інформацією на Youcontrol, керує «Терабут Компані» Кароліна Тетера. Разом з Оленою Тетерою вони є співзасновницями підприємства. Розмір статутного капіталу становить одну тисячу гривень. За вказаним там контактним номером зв’язатися з представниками підприємства поки що не вдалося.