«Кодеїновмісні препарати без рецепту». У Рівному активісти виступили проти аптеки

16:24, 22 січ. 2019
 
«Кодеїновмісні препарати без рецепту». У Рівному активісти виступили проти аптеки

Продаж ліків, які містять наркотичні речовини без рецепту, буцімто, здійснюють в аптеці на вулиці Мельника, 25 у Рівному. Про це сьогодні заявили представники громадської організації "Характерник", які скликали з цього приводу прес-конференцію.

У вересні минулого року, члени цієї організації, зняли на відео, як аптекар, нібито, відпускає без рецепту ліки з вмістом наркотиків неповнолітньому хлопцю. Після цього невідомі розмалювали приміщення аптеки. Сьогодні член організації "Характерник" Максим Скоцько заявив, що в аптеці на вулиці Мельника, і далі незаконно продають такі препарати.

На фото – Максим Скоцько

Зараз працює друга схема. Вони продають тільки знайомим їм особам. Вже незнайомим не продають. Ми спробували ще декілька разів закупитися в цій аптеці, але незнайомим не продали. А тоді, коли ми робили акцію, то ми заходили і ніхто в нас рецептів не просив. І так само зайшла дитина 15 років, і купила кодеїновмісні препарати, – розповідає представник ГО "Характерник" Максим Скоцько.

Журналісти UA: Рівне побували сьогодні в аптеці на вулиці Мельника, 25. Аптекарка говорити на камеру відмовилася. Повідомила, що в цій аптеці працює нещодавно. І як тут раніше відпускали ліки, які містять наркотичні речовини, не знає.

Журналістка: Кодеїновмісні препарати реалізовуєте?

Аптекарка: По рецепту реалізовуємо. Виписка від лікаря, рецепт від лікаря. Я не знаю, яка тут була реалізація раніше цих препаратів. Але зараз, можу сказати, цього немає.

Журналістка: З завідуючою аптеки можна поспілкуватися?

Аптекарка: Вона на лікарняному.

Журналістка: А з власником?

Аптекарка: Його теж нема.

Журналістка UA: Рівне зателефонувала директору аптеки Віктору Ярошику.

Коли були ті заворушення у вересні, персонал весь змінився. Я звільнив працівників. Я вважаю, що на сьогоднішній день, вони цих порушень не мають допускати. Якщо ці порушення є, я звільню їх усіх, – сказав він.

На фото – Сергій Лебедь

За словами начальника Держслужби з лікарських засобів в області Сергія Лебедя, проблема в тому, що рецепти на такі лікарські засоби не залишаються в аптеці, а повертаються хворому. Тому важко проконтролювати момент відпуску.

Наша установа не має права здійснення контрольної закупки. Але знову ж таки, тут відповідальність адміністративна. Аби була кримінальна, слід віднести ці препарати до сильнодіючих. Провізор каже, вона показала рецепт, я повернула його хворому, що ви хочете від мене. Важко доводити. А якби рецепт залишався і зберігався у аптеці, будь яка перевірка, провели кількісний облік і притягнули до відповідальності особу, – каже Сергій Лебедь.

Начальник каже, що останнє звернення по аптеці на вулиці Мельника, 25 до Держслужби з лікарських засобів в області надходило в 2017 році від жителів мікрорайону.

Ми звернулися в державну регуляторну службу для погодження перевірки, але в перевірці нам відмовили, – додав Сергій Лебедь.