Наливайки у Рівному: журналістська інспекція (ВІДЕО)

19:10, 21 січ. 2019
 
Наливайки у Рівному: журналістська інспекція (ВІДЕО)

Кореспонденти UA: Рівне вирушили в свою невелику перевірку. Заради експерименту купували алкоголь. І просили надати документи.

Побували у невеликому кафе біля центрального універмагу. Тут на прохання журналістів налили горілки. 


Журналіст: А у вас є ліцензія на продаж алкоголю?
Продавчиня: Звичайно.

Журналіст: А покажіть, будь ласка.

Продавчиня спершу шукає документ, а потім, так і не показавши її каже:

– Ми міняли касовий апарат і бухгалтер має її завтра забрати.

Завідувачка сектору комунікації головного управління державної фіскальної служби у Рівненській області Ірина Майвійчук в ефірі «Теми дня» зазначила, що це порушення.

Ліцензія має бути розміщення олнозначно в загальнодоступному місці, – сказала Ірина Майтвійчук. – Закон «Про захист прав споживачів» ніхто не відміняв.



Побували журналісти UA: Рівне і в магазині на залізничному вокзалі. Їхнє прохання налити виконують, проте для того, щоб надати документи, просять чекати власника. За десять хвилин повідомляють, що він приїхати не зможе. Журналістам показують ліцензію, але не показують документів про те, що цей заклад є закладом громадського харчування.

Заступниця начальника головного управління державної фіскальної служби в Рівненській області Руслана Мичка в ефірі програми "Тема дня" зазначила, що продавати алкоголь на розлив можна лише в закладах громадського харчування – кафетеріях, барах, ресторанах.

Якщо суб’єкт господарювання має статус закладу громадського харчування, відповідно, і йому ліцензія видається на  роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Заклади громадського харчування – це бари, кафетерії ресторани. Якщо у документах закладу написано, що це кафетерій, то звичайно, він має право розливати спиртний напій. Якщо це магазин – це порушення законодавства, – зазначила Руслана Мичка.

На вулиці Карнаухова горілку наливають з-під прилавка.

Коли журналісти просять показати документи, кажуть, що нічого не наливали, а пригощали в день народження продавчині.

Чоловік продавчині: Просто день народження в жінки.

Продавчиня: У мене день народження – я пригостила.

В головному управління Державної фіскальної служби в Рівненській області прозвітували про мільйон 800 тисяч гривень штрафів, які стягнули з підприємців минулого року на Рівненщині та виявили 16 випадків реалізацією алкоголю на розлив у торговельних точках, які не мають статусу закладів громадського харчування. А це, поряд з ліцензією на роздрібну торгівлю, є умовою продажу спиртного на розлив.