Бурштин України просить в облради погодження на ділянку у Володимирецькому районі

18:15, 18 січ. 2019
 
Бурштин України просить в облради погодження на ділянку у Володимирецькому районі

Обласна рада розгляне питання про надання надр у користування державному підприємству "Бурштин України". Йдеться про ділянку в 49-му квадраті Цепцевицького лісництва "Володимирецьке лісове господарство". 16-го січня відповідний проект рішення з’явився на сайті обласної ради.

На фото Володимир Валявка

Голова екологічної комісії обласної ради Володимир Валявка пояснив, що поки що проект рішення не вивчав і не може спрогнозувати, як проголосують обранці.

– Згідно законодавства, ми повинні розглянути питання на найближчій сесії. Сьогодні почну вивчати документи. Я бачив тільки лист-подання по пілотному проекту. Згідно з постановою в рамках пілотного проекту, буде здійснюватися довидобуток і рекультивація земель. Це державне підприємство, яке працює 20 років, – розповів він.


Як пояснив помічник директора ДП "Бурштин України" Костянтин Ващенко, вони реалізують затверджений урядом пілотний проект рекультивації земель лісогосподарського призначення, пошкоджених невідомим особами під час незаконного видобування бурштину. Зокрема, для підприємства визначений спрощений порядок отримання спеціального дозволу на користування надрами. Костянтин Ващенко пояснив, що депутати облради просили їх заключити інвестиційну угоду з громадою, але юрист підприємства після аналізу законодавства дійшов висновку, що державне підприємство не може цього зробити без погодження з Кабміном.


– Ми два роки не можемо почати рекультивацію. Ми пишемо пояснювальні записки, що рада не дає дозволу, не можемо отримати пакет дозвільної документації. Ми самі на зарплаті, державні працівники, не інвестори і у нас немає в кишені грошей. Ми постаралися якомога краще поінформувати екологічну комісію, дали відповіді на всі питання, і сподіваємося, що постанова уряду буде виконуватися, – повідомив помічник.

На фото Костянтин Ващенко

"Бурштин України" раніше видобував бурштин на ділянці у Клесові. Як зазначив Костянтин Ващенко, торік роботи зупинилися через відсутність дозвільної документації. Зараз на підприємстві працює сотня людей.

 

(На головному фото – ділянки, на користування якими видані спеціальні дозволи. Фрагмент карти Геоінформ)