16-річна жителька Рівненщини померла від грипу (ОНОВЛЕНО)

11:55, 9 січ. 2019
 
16-річна жителька Рівненщини померла від грипу (ОНОВЛЕНО)
За словами керівника обласного лабораторного центру Романа Сафонова, 2 січня 16-річна дівчина звернулася в Острозьку центральну районну лікарню. Її госпіталізували, але врятувати не змогли. 7 січня вона померла.
 
Заключний діагноз, підтверджений сьогодні лабораторним центром – грип, вірусний енцефаліт.
 
Роман Сафонов каже, що це перший випадок смерті від грипу в області цього році. Торік таких випадків на Рівненщині зафіксовано не було.
 
Вірусологічною лабораторією Рівненського обласного лабораторного центру було підтверджено грип (H3N2), який став причиною летального випадку. Всього з початку епідсезону, з грудня місяця захворіло на грип та ГРВІ 6444 людини. 64% складають діти. В цьому сезоні лабораторія наша вже фіксувала цей штам грипу. Він є типовим, сезонним і прогнозованим. Убезпечуються від цього штаму шляхом вакцинації, – каже Роман Сафонов.
 

Кількість хворих на грип та ГРВІ в області становить 62 відсотки від порогового рівня.

Це статистика лабораторного центру на минулу п’ятницю, коли її збирали по районах. У Рівному хворих трохи більше половини порогу. В міській лікарні щодня діагностують два випадки власне грипу. Переважно такі пацієнти лікуються вдома, якщо немає протипоказань чи інших захворювань.

– Згідно лабораторного центру, серед зразків, змивів із носоглотки, в цьому сезоні виявлено вірус грипу типу "А". Випадків грипу каліфорнійського, або свинячого, який був поширений в 16-му році та в 2009-му році і приводив до масових ускладнень та летальних випадків, у цьому році не зафіксовано. Варто проводити щеплення, хоча це краще проводити у передепідемічний період, хоча це вже пізно робити, а щоб не захворіти, на даний час варто уникати людних місць, – прокоментувала лікарка-інфекціоністка Рівненської міської лікарні Тетяна Тимощук.